καλημέρα σε όλουςη γνώμη μου είναι οτι το θεσμικό και όχι το ρυθμιστικό πλαίσιο σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος της αφοράς έφταιγε για την κατασταση του ανταγωνισμού με την ατυχία του να ερθει η χειρότερη version της Vodafone να ερθει στην Ελλάδα.
Ειδικότερα ενώ στην περίπτωση της DT ενδιαφέρεται να δώσει αξία στην μετοχή της/του ΟΤΕ κάνοντας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ επενδύσεις στο δίκτυο , στη περίπτωση της Nova, Cyta, τα funds δεν ήθελαν να κάνουν μεσοπρόθεσμες επενδύσεις αλλα απλά να αποσπάσουν ενα μερίδιο πελάτων με μικρότερες τιμές πακέτων και αμφίβολες υπηρεσίες για να μπορούν να έχουν πελατειακή βάση και τίποτα άλλο για να βγάλουν μια επιπόλαια υπεραξία.
Η περίπτωση της Vodafone είναι ειδική επειδή η version Που ήρθε είναι η χειρότερη της Ευρώπης!! Εαν συγκρίνει κάποιος με την περίπτωση της Ρουμανίας των τελευταίων 6 χρόνων θα καταλάβει. Αρκεί να δει κανεις τα 5G testbeds !! και δεν εννοώ φυσικα τα.. downloads !! Δεν λέω για την Πολωνία επειδή τα μεγέθη αδικούν την σύγκριση. Το κοινό στοιχείο της Vodafone/wind/Cyta ήταν να εκμεταλλεύονται την παροδική αλλαγή τηε πελατειακής βάσης.
H Forthnet/Νοva ήταν/είναι μια ξεχωριστή περίπτωση που ευτυχως επέζησε. (Το ατυχες είναι που το ΕΠΙΣΕΥ πούλησε το μερίδιο του) επειδή επένδυσε και στο ανθρώπινο δυναμικό και στην τεχνογνωσία πράγμα που δεν έκανε η Vodafone/Wind/Cyta. Η Forth ήταν η πρώτη εταιρεία που παρόλο είχε δι/νσεις ΙΡ αποφάσισε να εγκαινιάσει απο τους πρώτους DS-lite και να κάνει μετατροπή του δικτύου σε IPv6 σε μια πανευρωπαϊκή πρωτοπορεία. Η εταιρεία έκανε CGNAT προτού το κάνουν οι κινητές !! H Forthnet εχει την τύχη/επιλογή να κάνουν δράσεις μαζί με το Forth που επιτρέπει να προχωράει μπροστα και να ενσωματώνει νέες τεχνολογίες στο δίκτυο της.
Αλλα ας πάμε στις αρχιτεκτονικές επιλογές που επέτρεψε η ΕΕΤΤ που είχε σαν αποτέλεσμα οι ανταγωνσίστριες να κάνουν το ελάχιστον δυνατό.
Το ΑΡΙΣ επέτρεψε στις εταιρείες να κα μην κάνουν υποδομές αλλα να νοικιάζουν βρόγχους !! Το Rural επέβαλε να φτιαχθούν RiX (regional exchange points) σε αρκετούν νομούς . Οι ανταγωνιστές πήγαν σε ελάχιστα RiX. Μετα τα 2-3 χρόνια λειτουργίας του ADSL o σχεδιασμός των lots θα έπρεπε να είχε ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ , αλλά όταν η ΕΕΤΤ εχει ντώσει με τους δικηγόρους τι να κάνει. Η ΕΕΤΤ της αρέσει να παίζει το παιχνίδι του Πόντιου Πιλάτου, αλλα δεν καταλαβαίνει ποιες οι αρχιτεκτονικές αλλαγές και όχι μόνο οι θεσμικές που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο για να υπάρχει ανταγωνισμός.
Ετσι συμφωνώ με τον Αρη που έθεσε το θέμα της όψιμης ταχύτητας 1G Στην Ελλάδα. Είναι κρίμα που δεν πέρασε το έργο του Fiber-to-the-School στην φάση εγκρισης. Αλλα απο την άλλη βλέποντας τις "μούφα" προδιαφραφές του Συζεξις-ΙΙ της ΚτπΑΕ ίσως να αποφύγουμε ένα copy-paste έργο με προδιαγραφές Cosmote/Cisco.
Kάποια άλλη στιγμή ίσως δωθεί η ευκαιρία να πούμε για τη μάστιγμα της μετριότητας των προδιαγραφων των διαγωνισμών Κτπ-ΕΔΥΤΕ Α.Ε με τα φωτογραφικά ISO και τις υπεύθυνες δηλώσεις για έλλειψη τεχνικών φυλλαδίων.
Χαιρετισμούς, Δημήτρης Στις 2023-04-28 10:12, Theodoros G. Karounos έγραψε:
... ' Ο Νεκτάριος Κοζύρης, καθηγητής στον Τομέα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών στο ΕΜΠ και εκ των πρωτεργατών, μεταξύ άλλων, του gov.gr [1], τονίζει τη σημασία ύπαρξης ανταγωνισμού με περισσότερους και μικρότερους παρόχους, που πιέζουν καθοδικά τις τιμές με προσφορές και υποχρεώνουν τις εταιρείες με δεσπόζουσα θέση να αναβαθμίζουν την ποιότητα των δικών τους υπηρεσιών. «Και η ΕΕΤΤ έχει αργήσει πολύ, πρέπει να δώσει την ώθηση που χρειάζεται για τα άλμα στην επόμενη γενιά», αναφέρει. «Το κρίσιμο τώρα για την τόνωση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση των υπηρεσιών είναι η ρύθμιση και παροχή χονδρικής πρόσβασης σε τρίτους στο δίκτυο οπτικής ίνας που κατασκευάζεται από τους μεγάλους παρόχους σε όλη τη χώρα. Τα πρόσφατα χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα ενίσχυσης από την πολιτεία για την εξάπλωση των οπτικών ινών, όμως πρέπει να επιταχύνουμε περισσότερο για να πλησιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», συνεχίζει ο Κοζύρης. Στην Ελλάδα, παρατηρεί ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, το Gbps ως ταχύτητα downloading έφτασε μόλις πριν έξι μήνες για τους οικιακούς καταναλωτές, όταν χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία απολαμβάνουν ταχύτητες ως και 10 Gbps. «Αλλά και η ασυμμετρία 10/1 στις ταχύτητες downloading έναντι uploading είναι δείγμα της αργής βελτίωσης των υποδομών και της κληρονομιάς του DSL», προσθέτει, αναφέροντας ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι πάροχοι προσφέρουν προϊόντα συμμετρικής σύνδεσης." ... https://insidestory.gr/article/poy-skontapse-diadiktyo-stin-ellada?ct=t(DailyBrief_2023_04_28) Links: ------ [1] http://gov.gr
-- Χαιρετισμούς, Δημήτρης Καλογεράς Ερευνητής ΕΠΙΣΕΥ -- Dimitrios K. Kalogeras Electrical Engineer Ph.D. Network Engineer NTUA/ICCS _____________________________________ skype: aweboy voice: +30-210-772 1863 fax: +30-210-772 1866
---- Λαμβάνετε αυτό το μήνυμα απο την λίστα: Επιστημονική Επιτροπή ΕΕΛ/ΛΑΚ, https://lists.ellak.gr/epistimoniki-epitropi-ellak/listinfo.html Μπορείτε να απεγγραφείτε από τη λίστα στέλνοντας κενό μήνυμα ηλ. ταχυδρομείου στη διεύθυνση <epistimoniki-epitropi-ellak+unsubscribe [ at ] ellak [ dot ] gr>.