ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Η Wikipedia και τα σχολικά βιβλία

  • Subject: Re: Η Wikipedia και τα σχολικά βιβλία
  • From: "Mina Theofilatou" <theoth [ at ] otenet [ dot ] gr>
  • Date: Fri, 24 Jun 2011 14:55:14 +0300
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία!

Να προσθέσω κάτι άλλο: σε όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων, "τρέχουν" κάθε χρόνο περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα. Από το 2007 κάθε φορά που αναλαμβάνω πρόγραμμα, μέσω της μεθόδου της ερευνητικής εργασίας (ή "project", όπως έγινε της μόδας να αποκαλείται με το "Νέο Λύκειο") συγκεντρώνουμε υλικό (πηγές, φωτογραφίες, βίντεο κλπ.) και είτε γράφουμε καινούργια άρθρα, είτε συμπληρώνουμε υφιστάμενα. Φέτος ασχοληθήκαμε με την Ελιά, και προσθέσαμε υλικό στο υφιστάμενο λήμμα (αρκετό από το υλικό ήταν "παραγωγή" των μαθητών με έρευνα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, και πολυμεσικό υλικό από τις δικές τους εργασίες "λιομαζώματος") και δημιουργήσαμε το λήμμα "Μουσείο Ελιάς Πυλάρου", αφού επισκεφτήκαμε το μουσείο. Υπάρχει κι αλλο υλικό που δεν έχω προλάβει ακόμα να αναρτήσω.

Με λίγα λόγια: με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαν να δημιουργούνται (ή να συμπληρώνονται) εκατοντάδες λήμματα κάθε χρόνο, μόνο και μόνο από τα περιβαλλοντικά/πολιτιστικά/αγωγή υγείας κ.ο.κ. προγράμματα.

Απλά θεώρησα καλό να μοιραστώ την ιδέα αυτή μαζί σας... και τώρα ξαναπιάνω δουλειά:)

Καλή συνέχεια και από μένα!

Μ. Θεοφιλάτου
  ----- Original Message ----- 
  From: Yiannis Giannarakis 
  To: Λίστα Συζήτησης για τη δράση mywikipedia.gr 
  Sent: Friday, June 24, 2011 11:24 AM
  Subject: Η Wikipedia και τα σχολικά βιβλία


  Αγαπητοί


  Πρόσφατα, με παρότρυνση του Γενικού Γραμματέα Παιδείας κ. Βασίλη Κουλαϊδή,  ξεκίνησε η διασύνδεση των όρων που περιέχονται στα σχολικά βιβλία με τα αντίστοιχα άρθρα της Βικιπαίδειας.

  Με ενθουσιώδη ρυθμό, η ομάδα του Γραφείου της Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης κατάφερε σε πολύ σύντομο χρόνο να ολοκληρώσει τα πρώτα βιβλία που έδειξαν την δυναμική του εγχειρήματος αλλά και τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν: Πολλοί όροι δεν έχουν το αντίστοιχο άρθρο στην εγκυκλοπαίδεια, άρα αυτό θα πρέπει να γραφτεί. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις, η ανάπτυξη των θεμάτων  στην Βικιπαίδεια κρίθηκε ότι δεν έχει γίνει με τον παιδαγωγικά ενδεδειγμένο τρόπο, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους μαθητές του Γυμνασίου. Άρα και αυτά θα πρέπει να ξαναγραφτούν. 


  Ο κατάλογος με αυτά τα άρθρα που χρειάζονται παρέμβαση, είναι δημοσιευμένος στην Βικιπαίδεια στη διεύθυνση Βικιπαίδεια:Σύνδεσμοι από σχολικά εγχειρίδια. 


  Αυτός ο κατάλογος αποτελεί για όλους μας μια πρόκληση: Οσο ταχύτερα συμπληρωθούν τα κενά, όσο πληρέστερα γίνουν τα άρθρα, τόσο πιο χρήσιμη θα γίνει η εγκυκλοπαίδεια για τους μαθητές αλλά και για όλους τους Ελληνες. 


  Για να γίνει εφικτός χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας. Οχι μόνο στη συγγραφή νέων άρθρων, αλλά και στην επιστημονική και γλωσσική επιμέλεια τους, στην δημοσίευση φωτογραφιών και διαγραμμάτων, στην διασύνδεσή τους με βιβλιογραφία και άλλα έργα αναφοράς.

  Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά το πρώτο βήμα είναι απλό: κάντε "κλικ" στον κατάλογο Βικιπαίδεια:Σύνδεσμοι από σχολικά εγχειρίδια, επιλέξτε ένα άρθρο και συμπληρώστε το!


  Καλή συνέχεια!




  Γιάννης Κ. Γιανναράκης

  Συντονιστής mywikipedia.gr













------------------------------------------------------------------------------


  _______________________________________________
  Mywikipedia mailing list
  Mywikipedia [ at ] ellak [ dot ] gr
  http://lists.ellak.gr/listinfo/mywikipedia

αναφορές