ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Protaseis gia omilhtes/omilies sto COMDEX OSS/Linux Conference

Χαίρετε.

Όπως ίσως έχετε ήδη πληροφορηθεί, η COMDEX πρόκειται να διοργανώσει μια ενημερωτική/εκπαιδευτική ημερίδα για OSS στην Αθήνα, την πρώτη σε μια σειρά από αντίστοιχες εκδηλώσεις, όπως μας ενημέρωσαν.
Η ημερίδα προγραμματίζεται για τις 14 Απριλίου τελικά, καθώς μετατέθηκε σε σχέση με την αρχικά ανακοινωμένη ημερομηνία, μόνο και μόνο λόγω πίεσης χρόνου και προκειμένου να διοργανωθεί καλύτερα.

Παραθέτω το προσχέδιο του προγράμματος, για όσους δεν το έχουν δει.

TECHNICAL TRACK

9:00 - 9:55    Evolution and Dynamics of Open Source Software
10:00 -10:55   Open Source, XML protocols and web services
11:00 - 11:55  Open Source from the s/w development view: opportunities and challenges
12:30 - 13:15  Application services based on Open Source
13:15 - 14:00  Firewall services on Open Source vs. Commercial firewalls
14:00 - 14:55  Localization of OS projects
15:00 - 15:55  Research teams on Open Source projects
16:00 - 16:55  Free code and Intellectual rights

POLICY & BUSINESS TRACK

9:00 - 9:55    Open Source, protocols, and software quality assurance
10:00 -10:55   Επιχειρηματική αξιοποίηση του Open Source από την πλευρά του φορέα-χρήστη: εμβέλεια, προϋποθέσεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
11:00 - 11:55  Open Source from the s/w development view: opportunities and challenges
12:30 - 13:15  Open Source and Public Sector
13:15 - 14:00  Business Applications of Open Source in Private Sector
14:00 - 14:55  Implementing Open Source projects in Greece: problems and solutions
15:00 - 15:55  Open Source Community in Greece: A 'get together' message to enterprises, software development companies, service providers, Universities
16:00 - 16:55  Round Table Discussion

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό, και θα οριστικοποιηθεί ανάλογα με τους ομιλητές και τα θέματα που θα καλυφθούν τελικά.

Πρόσφατα ήρθαμε σε επαφή με τους διοργανωτές από κοινού με το HELLUG και μας ζητήθηκε να προτείνουμε ομιλητές για την ημερίδα. Έχουμε ήδη κάνει κάποιες σκέψεις αλλά αναζητούμε και άλλους για να υπάρχει όσο γίνεται πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη κάλυψη των θεμάτων που θα είχε ενδιαφέρον να θιγούν σε μια τέτοια εκδήλωση.

Θα ήθελα λοιπόν αν κάποιος έχει κάποια καλή πρόταση/ιδέα για κάποιον ομιλητή και θέμα, να επικοινωνήσει μαζί μας το συντομότερο δυνατό.

Για να μη χαθούμε είτε σε υπερβολικά εξειδικευμένα τεχνικά θέματα που δε θα χωρούσαν σε μια τέτοια εκδήλωση, είτε από την άλλη σε πολύ γενικά και γνωστά θέματα που είναι δύσκολο να καλυφθούν πλήρως στα δεδομένα πλαίσια, παραθέτω κάποια guidelines για τα πιθανά κριτήρια επιλογής ομιλιών:

Technical track: ομιλίες/παρουσιάσεις για τεχνικά θέματα, που ιδανικά θα παρουσιάζουν καινούριες/πρωτοποριακές (με έμφαση στο καινούριο και όχι στο εναλλακτικό ή το φθηνό, όπως συχνά γίνεται) τεχνικές λύσεις για διάφορες ανάγκες με χρήση OSS. Ο τελευταίος άξονας τίθεται ως νοητό κριτήριο για να μην ξεφύγουμε σε εντελώς εξειδικευμένα θέματα και συνεπώς να μπορούμε να απευθυνθούμε και σε έχοντες μεν τεχνική κατάρτιση, πλην όμως όχι εμπειρία με το συγκεκριμένο θέμα το οποίο πραγματεύεται η ομιλία.
Business track: ομιλίες που εντάσσονται στις διαστάσεις των ενδεικτικά προτεινόμενων ενοτήτων στο προκαταρκτικό πρόγραμμα της ημερίδας.

Μια ιδέα για το target group της ημερίδας:
Αφενός κοινό με μεγάλο τεχνικό και θεωρητικό υπόβαθρο σε τεχνολογίες με open source παράδοση, αλλά και άλλοι, με τεχνικό orientation μεν, λιγότερο δομημένες γνώσεις δε. Αφετέρου για το business track κοινό με μεγαλύτερη έμφαση στο management υποδομών IT, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον και παράλληλα με το παραπάνω προκαταρκτικό πρόγραμμα, έχουν συζητηθεί για το technical track οι εξής ενότητες:

 -New Generation Networks with OSS (security, firewalls, IDS, routing, VoIP, wireless κ.λπ.)
 -Building New Generation Applications with OSS Frameworks, Technologies and tools: XML (XSD, XForms, XSLT, XPath, XQuery, XML DBs, XML Parsers, XML based protocols, etc), J2EE (JBoss, Tomcat, Object Relational Mapping, web-apps, Rich Web-apps, etc.), Modeling Tools (Eclipse, SUN Java Studio, OSS UML Tools, etc), Modeling Frameworks will OSS tools (OMG Model Driven Architecture-OpenMDX, Enterprise Service Bus - Orben, etc)
 -OSS Based IT Infrastructure: Clustering with OSS tools, GRID, Filesystems and File Servers (clustered file systems), Directory Services (OpenLDAP), Web/Mail Services, etc
 -Localization of OSS in Greece: πέρα από θέματα εξελληνισμού-μετάφρασης λογισμικού και παρουσίασης των project/ομάδων, περαιτέρω θέματα εντοπιοποίησης, όπως προσαρμογή σημαντικών κατηγοριών πακέτων στα ελληνικά δεδομένα (π.χ. Ελληνικό ERP κ.λπ.)

 -Legal issues: άδειες χρήσης, awareness και συμμόρφωση χρηστών, θέματα μετάφρασης στην ελληνική γλώσσα, προσαρμογής στην ελληνική πραγματικότητα, αναγνώρισης και σεβασμού από την έννομη τάξη, κ.ά.

Τα παραπάνω ελπίζω ότι είναι ικανά να δώσουν μια ιδέα σε όποιον σκέφτεται να προτείνει κάτι. Επίσης θα ήταν καλό να διαβάσετε και το παρακάτω σχετικό e-mail του Απόλλωνα Κουτλίδη προς τα μέλη του HELLUG.

Τέλος να σημειώσω ότι σύμφωνα με τα δεδομένα της εκδήλωσης συζητάμε μόνο για ομιλητές από τον ελληνικό χώρο. Αν παρόλα αυτά υπάρχει κάποια καλή και εφικτή ιδέα για ξένο ομιλητή, που θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε ότι θα έρθει παρά το λίγο χρόνο που απομένει μέχρι την ημερίδα, θα μπορούσαμε ίσως να το εξετάσουμε αν π.χ. υπάρχει συνεργασία με κάποια εταιρία που αντιπροσωπεύεται και στην Ελλάδα και η τελευταία θα μπορούσε πιθανώς να αναλάβει να τον καλέσει καλύπτοντας σχετικά έξοδα.

Αυτή η ημερίδα είναι μία από τις λίγες που γίνονται στην Ελλάδα για τα θέματα του ΕΛ/ΛΑΚ. Συνεπώς πιστεύουμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μόνο χρήσιμες μπορεί να είναι, και η επιτυχία αυτής και κάθε παρόμοιας εκδήλωσης είναι σημαντική για τη διάδοση του. Αν έχετε να προτείνετε κάτι που κρίνετε αξιόλογο, σας παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, είτε με e-mail είτε αν θέλετε για πιο άμεσα απευθείας στο τηλέφωνο 2107474244.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και εκ των προτέρων για τις προτάσεις σας.

Φιλικά,
ΖΜ


-----Original Message-----
From: hellug-bounces [ at ] lists [ dot ] hellug [ dot ] gr [mailto:hellug-bounces [ at ] lists [ dot ] hellug [ dot ] gr] On Behalf Of Apollon Koutlides
Sent: Tuesday, March 01, 2005 3:49 PM
To: HELLUG mailing list
Cc: HELLUG Board
Subject: COMDEX 1st OSS/Linux Conference (revision)

Κατόπιν συνάντησης με τους υπεύθυνους της Comdex, έγινε σαφές ότι από την πλευρά τους η βούληση για στενή συνεργασία με τον HELLUG είναι σαφής και ως εκ τούτου (αλλά και για άλλους λόγους) η ημερομηνία της εκδήλωσης μετατίθεται για τις 14 Απριλίου 2005. Η αλλαγή του χρόνου πραγματοποίησης δίνει στον HELLUG τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί προκειμένου να συμβάλλει κατά τις δυνατότητές του για να έχει η εκδήλωση το περιεχόμενο που προσδοκά η κοινότητα.

Το παρόν λοιπόν αποτελεί κλήση στράτευσης ;-) προς όλους τους ενδιαφερόμενους για άμεση δραστηριοποίηση προς κάθε δυνατή κατεύθυνση: 
Προσέγγιση επιχειρήσεων που ενδεχομένως ενδιαφέρονται να εμφανιστούν, πρόταση αντικειμένων παρουσίασης στο technical ή στο business track, ιδέες που μπορεί να συμβάλλουν στην διοργάνωση μιας επιτυχημένης εκδήλωσης που θα προσφέρει πίσω στην κοινότητα, θα εξασφαλίσει τη συνέχειά της και θα αποκτήσει σε βάθος χρόνου κύρος και αξία για την κοινότητα του ανοικτού λογισμικού και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Περιμένω από όλους σας:

- Προτάσεις για σημεία επαφής με επιχειρήσεις και φορείς που ενδιαφέρονται έμπρακτα ή δυνητικά για τα ζητήματα που άπτονται του ανοικτού λογισμικού (π.χ. η εταιρία τάδε παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης σε Linux, μπορείς να μιλήσεις με τον κ. τάδε στο τηλ. χχχχχ)

- Προτάσεις για παρουσιάσεις στο technical ή το business track με αντικείμενο επιμορφωτικό / ενημερωτικό / εκπαιδευτικό και κατά το δυνατόν επώνυμους εισηγητές (π.χ. ο κ. Andrea Arcangelli είναι καταξιωμένος kernel developer, μπορεί να παρουσιάσει μεθοδολογίες ανάπτυξης κώδικα με σωστότερη χρήση της μνήμης και μειωμένους κινδύνους memory leaks, έχω επικοινωνήσει μαζί του και έχει εκφράσει ενδιαφέρον και μπορείς να έρθεις σε επαφή μαζί του στο τηλ. χχχχχχ ή στο e-mail
ψψψ@κοκο.λαλα) - σε αυτό το σημείο είναι σαφώς προτιμητέος ο Linus Torvalds έναντι του Γιάννη Δεμεξερειημάναμου, αλλά αυτό ας μην εμποδίσει κάποιον να προτείνει κάτι που πιστεύει ότι θα είχε ενδιαφέρον. Να επισημάνω ότι το αντικείμενο των παρουσιάσεων πρέπει κατά το δυνατόν να άπτεται ζητημάτων που έχουν πρακτική εφαρμογή σε επαγγελματικές υλοποιήσεις. Αυτό περιλαμβάνει και το networking και το security και το content management και ακόμα και τη χρήση συγκεκριμένων frameworks ή και libraries, αλλά σαφώς αποκλείει θέματα όπως game engines, dvd decryption και διάφορα "ακραία" όπως video playback με aalib :-)

- Λοιπές προτάσεις οιασδήποτε φύσης ευπρόσδεκτες.

Ο στόχος μας είναι να έχουμε ένα αρκετά σαφές σετ να προτείνουμε σχετικά με τη συμμετοχή του HELLUG μέχρι την Παρασκευή. Νομίζω ότι είναι μια μάλλον σπάνια ευκαιρία να δείξουμε τη δύναμη και τις δυνατότητες της κοινότητας, σε ένα event που μας αφορά άμεσα και θα κερδίσουμε όλοι από την επιτυχία του. Καλό τρέξιμο σε όλους ;-)

Απόλλων Κουτλίδης

Γεν. Γραμματέας HEL.L.U.G.


πλοήγηση μηνυμάτων