ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Πατέντες λογισμικού - Rejected


Eva Goloni wrote:
αλλά μήπως πρέπει να είμαστε λίγο πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά το:
"Ο αγώνας μας 3+ χρόνων για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τις
πατέντες λογισμικού τελείωσε σήμερα." (εκτός αν είναι τυπογραφικό
λάθος!) προσωπικά μάλλον μοιράζομαι την άποψη που λέει ότι σαφώς
κερδήθηκε μια πολύ σημαντική μάχη αλλά ο πόλεμος μάλλον έχει μέλλον
ακόμα!

Νίκος Γενημάκης wrote:
Κερδίσαμε τη μάχη αλλά όχι και τον πόλεμο. Όσο η ηλίθια διαδικασία
που επιτρέπει την κατοχύρωση πατεντών λογισμικού μένει η ίδια, οι πατέντες, έστω και χωρίς νομική ισχύ, συνεχίζουν να αποτελούν μια εν δυνάμει απειλή.

Το νομοσχέδιο για τις πατέντες λογισμικού απορρίφθηκε εντελώς. Η διαδιακσία νομοθέτησης, την οποία ξεκίνησε η Κομισιόν στις 20 Φεβρουαρίου 2002, τερματίστηκε. Δεν υπάρχει πλέον θέμα νομοσχεδίου που θα επιτρέπει το πατεντάρισμα του λογισμικού.

Αυτό επαναφέρει την κατάσταση όπως ήταν πριν το 2002: Δεν υπάρχει κοινό πανευρωπαϊκά νομικό πλαίσιο για πατεντάρισμα λογισμικού. Αυτό που υπάρχει, είναι το Άρθρο 52 του European Patent Convension που λέει πως "τα προγράμματα υπολογιστών δεν επιδέχονται διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας".

Σήμερα κερδίθηκε ο πόλεμος κατά το νομοσχεδίου, όχι μια μάχη. :)

Ωστόσο, δεν κερδίθηκε κανένας πόλεμος κατά των πατεντών λογισμικού γενικά. Δεν πέρασε κάποιο νομοσχέδιο που να λέει "Το λογισμικό δεν πατεντάρεται" - απλά δεν πέρασε κανένα νομοσχέδιο. Η κάθε χώρα, όπως και πριν το 2002, έχει το δικαίωμα να τις επιτρέπει ή όχι. Επίσης, στο μέλλον μπορεί η κομισιόν να προτείνει ένα νέο κείμενο το οποίο ενδεχομένως να είναι ακόμη χειρότερο. To Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών μπορεί να συνεχίσει να διαστρεβλώνει το άρθρο 52 όπως το συμφέρει (θεωρώντας π.χ. ότι το λογισμικό δεν επιδέχεται πατέντες αλλά το λογισμικό που χρησιμοποιεί μια εφεύρεση επιδέχεται, γιατί απλά τρέχει σε μια εφεύρεση).

Τι επιφυλάσσει το μέλλον; Δύσκολο να πω. Από τη μία, μπορεί κάποιες χώρες της Ευρώπης να προσπαθήσουν να περάσουν τις πατέντες λογισμικού σε εθνικό επίπεδο. Από την άλλη, μπορεί η Κομισιόν κάποια στιγμή να το ξανα-κατεβάσει.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ξέρουν πλέον ότι θα είμαστε κι εμείς εκεί.

Αν γίνει κάποια στιγμή, προβλέπω ότι θα αργήσει. Θα κάνει λίγο καιρό να ξεπονέσει ο κώλος τους.


--
Dimitris Glezos
Jabber ID: glezos [ at ] jabber [ dot ] org, GPG: 0xA5A04C3B
http://dimitris.glezos.com/

"He who gives up functionality for ease of use
loses both and deserves neither." (Anonymous)
--


πλοήγηση μηνυμάτων