Nick Demou wrote:
[1] για περισσότερες λεπτομέρειές διαβάστε την ανάλυση του Rufus Pollock στο "The Value of the Public Domain" όπου αναφέρεται και σε παραδείγματα δωρεάν διάθεσης σε όλους μετεωρολογικών και άλλων δεδομένων. Η ανάλυση του με βρίσκει σχεδόν σε όλα σύμφωνο
Η περιορισμένη διάθεση ψηφιακών δεδομένων από ελληνικούς φορείς έχει το αξιοπερίεργο αποτέλεσμα να υποχρεώνει εμάς τους Έλληνες να καταφεύγουμε σε τρίτες χώρες για να αποκτήσουμε δεδομένα που αφορούν τη χώρα μας.
Προσωπικά, τα τελευταία χρόνια έχω χρησιμοποιήσει δύο φορές δεδομένα που αφορούσαν την Ελλάδα από φορείς των ΗΠΑ. Η μια είναι για την κατάρτηση γραφημάτων έντασης ανέμου <http://www.spinellis.gr/weather/>. Τα αντίστοιχα στοιχεία δεν τα λαμβάνω από την ΕΜΥ ή την ΥΠΑ (η οποία τα συλλέγει), αλλά από την υπηρεσία των ΗΠΑ NOAA, η οποία τα διαθέτει ελεύθερα σε όλους.
Η δεύτερη αφορούσε ελληνικά τοπονύμια και αντίστοιχες γεωγραφικές συντεταγμένες για μια επιστημονική εργασία <http://www.dmst.aueb.gr/dds/pubs/jrnl/2003-PC-GTWeb/html/gtweb.pdf>. Πάλι, αυτά τα βρήκα όχι από το Υπουργείο Εσωτερικών ή τη ΓΥΣ, αλλά από τη National Imagery and Mapping Agency's (NIMA) των ΗΠΑ. Μάλιστα στην περίπτωση αυτή, ένας φοιτητής μού επισήμανε πως διάφορα χωριά στην περιοχή του (Λάρισα) εμφανίζονταν με τα τουρκικά τους ονόματα. Να λοιπόν μια άλλη πολιτική προέκταση του προβλήματος.
Διομήδης Σπινέλλης - http://www.dmst.aueb.gr/dds