ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Fwd: Ηλεκτρονική πρόσβαση στη Μουσική Βιβλιοθήκη Petrucci

  • Subject: Fwd: Ηλεκτρονική πρόσβαση στη Μουσική Βιβλιοθήκη Petrucci
  • From: "Dimitrios A. Adamos" <dadam [ at ] auth [ dot ] gr>
  • Date: Wed, 23 Nov 2011 15:27:15 +0200
Για ενημέρωση

------------------------------------------------------------------------

H Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ σε συνεργασία με το International Music Score Library Project (IMSLP) διαθέτει στο διαδίκτυο την Ευρωπαϊκή έκδοση περιεχομένου της Μουσικής Βιβλιοθήκης Petrucci (Petrucci Music Library).

Η Μουσική Βιβλιοθήκη Petrucci (προς τιμήν του Οτταβιάνο Πετρούτσι - Ottaviano Petrucci 1466–1539) είναι ένα εγχείρημα με σκοπό την δημιουργία εικονικής βιβλιοθήκης με παρτιτούρες κοινού κτήματος. Από την έναρξή του στις 26 Φεβρουαρίου 2006, επιφορτώθηκαν πάνω από 105.000 παρτιτούρες και 3.000 ηχογραφήσεις για 42.000 έργα 6.000 συνθετών (Σεπτέμβριος 2011), καθιστώντας την τη μεγαλύτερη συλλογή παρτιτούρων υπό καθεστώς κοινού κτήματος στο Διαδίκτυο. Ενδεικτικά η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει τα Άπαντα του J.S. Bach της έκδοσης Bach-Gesellschaft (1851-99), τα Άπαντα των Beethoven, Brahms, Chopin, Debussy, Handel, Palestrina, Ravel, Schubert, Scriabin, Sibelius, καθώς και ένα μεγάλο ποσοστό έργων των Mozart, Liszt και πολλών άλλων συνθετών.

Η Ευρωπαϊκή έκδοση περιεχομένου της Μουσικής Βιβλιοθήκης αποτελείται κυρίως από ψηφιοποιημένα αντίτυπα παλιών μουσικών εκδόσεων των οποίων η πνευματική ιδιοκτησία στην Ευρώπη έχει λήξει. Επιπλέον περιλαμβάνει παρτιτούρες σύγχρονων συνθετών που επιθυμούν να διαθέσουν τα έργα τους υπό την άδεια Creative Commons.

Η διάθεση του περιεχομένου της Μουσικής Βιβλιοθήκης Petrucci εξυπηρετείται από διακομιστή τύπου Mirror από το Σεπτέμβριο του 2011, υπό τη διαχείριση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ. Ο διακομιστής υποστηρίζει το πρωτόκολλο IPv6 (Internet Protocol version 6), ενώ για την υλοποίηση χρησιμοποιείται λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Ο διακομιστής φιλοξενείται στο κεντρικό data center του ΑΠΘ, το οποίο υποστηρίζεται από το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου ΑΠΘ.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://petrucci.mus.auth.gr

Εκ μέρους του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ

Η πρόεδρος του Τμήματος
Ε. Νίκα-Σαμψών
Αν. Καθηγήτρια


--
Dr. Dimitrios A. Adamos
-------------------------------------------------------
Phd in Neuroinformatics,
MSc Medical Informatics,
Dipl.-Ing Electrical&  Computer Engineer,
School of Music Studies, Faculty of Fine Arts,
ARISTOTLE UNIVERSITY, GR 541 24 Thessaloniki,Greece.
contact:d [ dot ] adamos [ at ] ieee [ dot ] org  |http://neurobot.bio.auth.gr/adamos