ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: developer meeting (draft)

Γεια σας,

Χαιρετίζω την ιδέα ενός WorkShop με όλους τους Ελληνες που αναπτύσουν open-source προγράμματα. Μέσα από αυτή τη λίστα έχω παρακολουθήσει τη συστηματική δουλειά που έχει κάνει η ομάδα μετάφρασης, και πιστεύω ότι πρέπει να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια. Παράλληλα, νομίζω ότι ίσως θα έπρεπε να γίνει και μια προσπάθεια για να οργανωθούν οι έλληνες προγραμματιστές που υπάρχουν μεν, αλλά δεν φαίνονται.

Ξέρετε, ενώ το προϊόν της μετάφρασης είναι εύκολο να φανεί, δεν ισχύει το ίδιο και για το προϊόν της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, υπάρχουν έλληνες που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του BSD, έχουν ακουσθεί στη λίστα ή κάπου αλλού; Τι να λέγανε άλλωστε; "Ορίστε και άλλο ένα ελληνικό patch στο Free-BSD"

Ο κόσμος του Open-Source δεν αποτελείται μόνο από τα μεγάλα και καταξιωμένα project. Στην πραγματικότητα η εγγύηση για την επιβίωση του Open Source έρχεται από όλες εκείνες τις μικρές ρουτίνες που διαθέτει ο καθένας και γίνεται εύκολη η μετάδοση της γνώσης και επαναχρησιμοποιήσιμη η δουλειά. Αυτά τα μικρά ρπογράμματα και οι ρουτίνες τους δίνουν την δυνατότητα ύπαρξης μεγάλων project, αλλά κανείς δεν θέλει να τα ξέρει παρά μόνο όταν χρειασθεί κάποιο από αυτά.

Επίσης, η φύση των developers είναι λίγο αντικοινωνική. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποφεύγουν την εξωστρέφεια. Για παράδειγμα σας φέρνω ότι οι developers των project σπάνια είναι και administrators. Στα δε μεγάλα project, πρέπει να διαλέξεις. H θα αναπτύσεις ή θα επικοινωνείς με τον κόσμο. Δεν προλαβαίνεις και τα δυο.

Συγγνώμη αν σας κούρασα με πράγματα που μάλλον ήδη γνωρίζετε, αλλά το έκανα γιατί πιστεύω ότι η κοινότητα του opensource.gr έχει μια παραπάνω ευθύνη, όσον αφορά τους developers. Να τους ξεθάψει από τα υπόγεια τους.

Πρέπει να προσπαθήσει να αναδείξει τη δουλειά τους.
Να αναπτύξει ένα ευρετήριο τέτοιων προγραμμάτων, όσο μικρά και αν είναι.
Να βοηθήσει στη τεκμηρίωση τους.
Να δώσει ένα χώρο στον οποίο θα μπορεί να γίνεται ανάπτυξη απο κοινού.
Να εμπνευσθεί ανάγκες και να ζητήσει από τους έλληνες προγραμματιστές τη βοήθεια τους. Να οργανώσει συναντήσεις, είτε σε κοινό φυσικό χώρο είτε σε κοινό δικτυακό χώρο.

Τέλος, όσον αφορά την οργάνωση του workshop, δεν έχει τύχει να παρακολουθήσω κανένα τέτοιο στο εξωτερικό, αλλά νομίζω ότι το πρώτο βήμα είναι να συγκροτηθεί μια οργανωτική επιτροπή, η οποία θα παρουσιάσει μια πρόταση.

Φιλικά


Στάθης Αλεξόπουλος



αναφορές

πλοήγηση μηνυμάτων