ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Fwd: Απόρριψη Λογισμικού Open Office

Dimitris Korbetis wrote:

Το κανω forward και εδώ
[snip]

Begin forwarded message:

2. Δεν υπάρχει υπεύθυνος που εγγράφως να δεσμεύεται ότι το εν λόγω λογισμικό έχει εγγύηση καλής λειτουργίας όπως αναφέρεται στο URL www.Openoffice.org


ΟΚ. Υποθέτω θα απέρριψαν και το MS Office τότε, το οποίο αναφέρει ρητά στο EULA πως "You accept that no Software is error free and you are strongly advised to back-up your files regularly" [http://download.microsoft.com/download/1/2/5/12538ba0-3d24-4f00-aab1-dd9ff4aacfc9/en_client_eula.pdf].

3. Το προσφερόμενο από την εταιρεία λογισμικό αυτοματισμού γραφείου OpenOffice χρησιμοποιεί διαφορετικά formats αρχείων , τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν μερική συμβατότητα με αρχεία Microsoft Office .

4. Οσον αφορά την ισοδυναμία αυτή επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό όταν γίνεται εισαγωγή ενός απλού κειμένου Microsoft Office και παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα μορφοποίησης και απώλειας πληροφοριών όταν έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα formating και δυνατότητες όπως πίνακες περιεχομένων , λειτουργίες comment , versioning κλπ . Αν έχουν ενσωματωθεί καιmacros στα εν λόγω κείμενα τότε η ασυμβατότητες φτάνουν και το 100% . »


Και ενώ όλος ο υπόλοιπος κόσμος κοιτάζει πως θα κινηθεί σε ανοιχτά formats (ανεξαρτήτως vendor ή και ανοιχτού ή κλειστού κώδικα) ένα μικρό χωριό στη ΝΑ Ευρώπη ...

Με το σκεπτικό αυτό δίδεται μία καλή δικαιολογία για τον αποκλεισμό Λογισμικού τύπου Open Source από τις Δημόσιες Υπηρεσίες της χώρας μας .


Η δικαιολογία 4 (και κατ' επέκταση η 3) είναι εξαίρετη, όχι απλά καλή: αν το ζητούμενο είναι η υποστήριξη .doc αρχείων κανένας λογικός άνθρωπος δε θα επέλεγε Ooo. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι νομότυπη η θέσπιση τέτοιων προδιαγραφών.

Άφησα έξω την 1η δικαιολογία που είναι η μόνη που θα μπορούσε να σταθεί (όχι σε σοβαρή κριτική, αυστηρά τυπολατρικά):

1. Το προσφερόμενο από την BULL λογισμικό GR OFFICE 1.2 , δεν έχει κατασκευαστή και άρα δεν εγγυάται κανείς για την υποστήριξη του προϊόντος και την παροχή νέων εκδόσεων.


Με βάση την επίσημη σελίδα [http://support.openoffice.org/index.html] προσφέρεται εμπορική υποστήριξη από τη Sun (που σαν εταιρία δε χρειάζεται συστάσεις). Δυστυχώς ωστόσο δε γνωρίζω να εγγυάται κανείς πως το Openoffice θα συνεχίζει να αναβαθμίζεται και να υποστηρίζεται με patches και upgrades, σε αντίθεση με το τελευταίο MSOffice [http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=fh;en-us;lifeOffice].

Βέβαια πρόκειται απλά και μόνο για δικαιολογία: αφενός το Openoffice υπάρχει και υποστηρίζεται σα προϊόν εδώ και πάρα πολλά χρόνια [παλιότερα ως Staroffice] αφετέρου πρακτικά έχει κατασκευαστή, τη Sun [σε σχετικό πρόσφατο story στη ./ διάβαζα πως περίπου το 80% όσων γράφουν κώδικα για το project είναι Sun employees]. Αλλά υποθέτω πως χαλαρά θα μπορούσε να είναι μια φωτογραφική προδιαγραφή για να αποκλειστεί το Openoffice από σχετικούς διαγωνισμούς.

Υ.Γ. Ολοκληρώνοντας το μήνυμα βλέπω ότι κάποια points μόλις τα έχει καλύψει ο Αλέξης ο Ζάβρας. Sorry για το redundancy.

Γ.



αναφορές

πλοήγηση μηνυμάτων