ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Elegxoi adeiwn apo YPEE

  • Subject: Re: Elegxoi adeiwn apo YPEE
  • From: Diomidis Spinellis <dds [ at ] aueb [ dot ] gr>
  • Date: Wed, 10 Jan 2007 13:09:49 +0200
Έστειλα πριν λίγο στην ΥΠΕΕ (με τηλεομοιοτυπία σύμφωνα με το άρθρο 14 ν. 2672/1998) την παρακάτω επιστολή. Κανονικά θα πρέπει να μου απαντήσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος για τις ενέργειες που σκοπεύουν (ή δε σκοπεύουν) να κάνουν. Θα ενημερώσω τη λίστα για την όποια εξέλιξη.

Διομήδης Σπινέλλης - http://www.dmst.aueb.gr/dds

-----------------------------------------------------------


Προς την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων,
Κεντρική Υπηρεσία
Πειραιώς 207 & Αλκίφρωνος 92
11853, Αθήνα

Αθήνα 10-1-2007

Αξιότιμοι κύριοι,

Σας γράφω με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης στο τέλος Δεκεμβρίου της διαδικασίας συγκέντρωσης των εντύπων απογραφής αδειών χρήσης λογισμικού από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 50 υπαλλήλους και του επικείμενους ελέγχους που θα διενεργήσουν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις της ΥΠΕΕ των επιχειρήσεων εκείνων που δεν υπέβαλλαν, ή υπέβαλλαν ελλιπή στοιχεία αναφορικά με τη νομιμότητα των προγραμμάτων που χρησιμοποιούν.

Θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στην αντιμετώπιση του ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοικτού κώδικα. Το λογισμικό αυτό γράφεται από ομάδες εθελοντών σε όλο τον κόσμο (μεταξύ αυτών και ερευνητών του πανεπιστημίου μας) και διατίθεται μέσω του διαδικτύου με άδειες που επιτρέπουν την ελεύθερη και χωρίς κανένα κόστος χρήση και αναπαραγωγή του. Παραδείγματα τέτοιου λογισμικού είναι το λειτουργικό σύστημα GNU/Linux, οι εφαρμογές γραφείου OpenOffice, ο φυλλομετρητής ιστού Firefox και το πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Thunderbird. Στον έγκυρο ιστότοπο SourceForge.net είναι σήμερα καταχωρημένα πάνω από 115,000 προγράμματα ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοικτού κώδικα. Σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων το λογισμικό ανοικτού κώδικα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο· για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2007 ο πιο διαδεδομένος διακομιστής ιστοσελίδων ήταν το λογισμικό ανοικτού κώδικα «Apache HTTP Server» με μερίδιο το 75% των χρηστών.

Κατά συνέπεια, καλό είναι να ενημερώσετε τα στελέχη σας που θα διενεργούν τους ελέγχους για την ύπαρξη του ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοικτού κώδικα, καθώς και για τρόπους με τους οποίους μπορούν να διαπιστώσουν αν κάποιο λογισμικό ανήκει στην κατηγορία αυτή. Είναι αυτονόητο πως λογισμικό αυτής της κατηγορίας δε συνοδεύεται από παραστατικά αγοράς και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αντίστοιχος έλεγχος.

Τέλος, σε μελλοντικές αποστολές εγγράφων αντίστοιχων με το 7170/Δ3B/ 10/07/06 «Yποβολή ισολογισμού χρήσης 2005 και αδειών χρήσης λογισμικού» έγγραφό σας, καλό είναι να αναμορφώσετε το «Έντυπο Απογραφής Αδειών χρήσης Λογισμικού και Υπεύθυνη δήλωση» με υποσημείωση που να αναφέρει πως η συμπλήρωση των πεδίων «Αριθμός Αδειών Χρήσης» και «Επωνυμία Προμηθευτού και αριθ. Παραστατικού αγοράς» δεν απαιτείται για ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοικτού κώδικα.

Οι παραπάνω προτεινόμενες συστάσεις προς τους ελεγκτές σας και οι αλλαγές στο «Έντυπο Απογραφής Αδειών χρήσης Λογισμικού και Υπεύθυνη δήλωση» θα διασφαλίσουν την ουδετερότητα που οφείλει να έχει κάθε δημόσιος φορέας σε μια ελεύθερη οικονομία σχετικά με τις επιλογές των επιχειρήσεων και των πολιτών που κινούνται μέσα στα πλαίσια του νόμου.

Σας παρακαλώ να με ενημερώσετε για τις σχετικές ενέργειές σας· είμαι στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη βοήθεια ή πληροφορία.


Με τιμή,

Διομήδης Σπινέλλης
Αναπληρωτής Καθηγητής
Τεχνολογιών υποστήριξης διοίκησης




απαντήσεις

αναφορές

πλοήγηση μηνυμάτων