ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Απορία σχετικά με η-διευθύνσεις

On 07/02/10 07:37, Nikos Alexandris wrote:

Καταραμένο Αροξόλ wrote:
[...]

Νίκος:
Περισσότερες (ρητορικές) ερωτήσεις προστέθηκαν (και σχόλια σχετικά-άσχετα).
Πάντως, απ' όσο γνωρίζω _εδώ_ το "nikosalexansris != nikos.alexandris".

xpapad [ at ] gmail [ dot ] com:
Και στα περισσοτερα ξενα πανεπιστημια οπως και στα περισσοτερα μερη του
κοσμου ετσι ειναι.

Δηλαδή nalex ή nikos.alexandris;



Γενικα, αν νομιζεις οτι εχεις σκεφτει ενα καλο σχημα για την ασφαλη και απροβληματιστη κωδικοποιηση free-form πληροφοριας οπως το ονοματεπωνυμο, κατα πασα πιθανοτητα απλα το εχεις σκεφτει λαθος.

Ορισμενα παραδειγματα :

Usernames που αντιστοιχουν σε κωδικοποιημενη πληροφορια οπως π.χ. αριθμος μητρωου: Ειναι εντελως απροσωπα, ουτε καν η μανα σου δεν προκειται να θυμαται οτι εισαι ο "MENG4726389461". Συνηθως τα γραψεις λαθος, και ειδικα στην περιπτωση που οι αριθμοι ειναι σειριακοι, στελνεις πανευκολα mail σε λαθος ατομο.

Usernames η aliases του ειδους "Kostas.Papadopoulos": Ειναι τοσο προσωπικα, που κανουν τον χρηστη να νομιζει οτι εχει και δικαιωματα πανω τους. Στη χειροτερη, καταληγεις να σε απειλει ο καθηγηταρας με ΕΔΕ επειδη του εδωσες το "Kostas.Papadopoulos-1" οταν καποιος προπτυχιακος ειχε ηδη το "Kostas.Papadopoulos". Στην καλυτερη, σκοτωνονται μεταξυ τους για το ποιος θα παρει το -1 και ποιος το σκετο. Επισης, πολλες φορες ειναι αρκετα δυσκολο να τα πεις σωστα σε καποιον αλλον π.χ. μεσω τηλεφωνου.

Usernames επιλεγμενα απο τον χρηστη: Οι χρηστες αρχιζουν τις εξυπναδες του ειδους "root" (εχει υπαρξει πραγματικη περιπτωση που αυτο *πετυχε*), "rector", "gavroimouniagamwtonpeiraia", κτλ κτλ κτλ.

Usernames δημιουργημενα αλγοριθμικα με συνδιασμους γραμματων ονοματος/επωνυμου, μεχρι να βρει username που δεν συγκρουεται με ηδη υπαρχον: Ειναι η καλυτερη λυση, μεχρι τη μερα που ο αλγοριθμος που σκεφτηκες "πρωτος-χαρακτηρας-απο-το-ονομα-και-οι-υπολοιποι-απο-το-επωνυμο" να συναντησει χρηστη με ονοματεπωνυμο "Τατιανα Σουλη".

κτλ, κτλ, κτλ.

Γενικα μια λυση που δουλευει ικανοποιητικα ειναι συνδιασμος επιλογης και αυτοματης δημιουργιας - το συστημα σου προτεινει "nalex, alexandrn, nikalexandr", κι εσυ διαλεγεις ενα απο τα τρια.




πλοήγηση μηνυμάτων