ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Βάλε τελεία και παύλα στη διαφθορά... http://www.teleiakaipavla.gr/

Καλημέρα.

Μια και οι καταγγελίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, πιστεύω ότι ο άμεσος στόχος πρέπει να είναι η προσέλκυση περισσότερων συμμετεχόντων, ώστε να γίνει τελικώς πιο αξιόπιστο το στατιστικό αποτέλεσμα. Εξηγώ και πάλι ότι το σχόλιό μου ήταν κυρίως ότι θα μπορούσαν ίσως να γίνουν περισσότερα, όχι ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτό το site. Στηρίζω την προσπάθεια και θα την προωθήσω, αλλά δεν θα συστήσω σε κάποιον μέσο χρήστη να τη χρησιμοποιήσει χωρίς επιπλέον μέτρα προστασίας.

Οι ερωταπαντήσεις της σελίδας δείχνουν αρκετή ευαισθησία στο θέμα της ανωνυμίας αλλά νιώθω ότι λείπουν πρακτικές πληροφορίες. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν από ανωνυμία στο διαδίκτυο.

Η απογραφή των μισθοδοτούμενων στο δημόσιο* έδειξε ότι οι μισοί είναι πάνω από 40 και ο ένας στους πέντε είναι πάνω από 50. Άσε που οι περισσότεροι διευθυντές λόγω εξέλιξης θα είναι στις μεγάλες ηλικίες - αυτοί δηλαδή που έχουν τις περισσότερες προσβάσεις στις πιο «μεγάλες» business. Δεν είναι δηλαδή τύποι που (γενικά μιλώντας) θα γνωρίζουν πολλά για το θέμα. Αν δεις και στατιστικά του facebook** πχ για την Ελλάδα, ή την (παλιά) έρευνα της ΚτΠ***, διακρίνεται ότι οι μεγαλύτεροι δεν χρησιμοποιούν τόσο το διαδίκτυο. Μπορεί να έχουμε δυνατή αυξητική τάση (focus bari web id****) αλλά ... we're not there yet.

Επομένως, η δική μου εκτίμηση είναι ότι η προσπάθεια «τελεία και παύλα» βασίζεται περισσότερο στους νέους για να χτυπήσει τη διαφθορά. Αυτούς δηλαδή που είναι άνεργοι και στην «απ΄έξω» πλευρά των υπηρεσιών. Τίποτα κακό με αυτό! Κάνοντας όμως την καταγγελία πιο ασφαλή και προσιτή και στους μη-γνώστες της τεχνολογίας, πιστεύω ότι θα επιτευχθεί καλύτερα ο στόχος μια και οι μεγαλύτερες ηλικίες πριν τη σύνταξη μπορούν να δουν τα πράγματα κι «από μέσα».

Αυτό που προτείνω είναι να δοθεί από τη σελίδα αυτή βοήθεια για επιπλέον προστασία της ανωνυμίας, πχ οδηγίες να γίνει χρήση της από internet cafe, συνδέσμους προς TOR howtos, anonymizer proxies και πληροφορίες για το private browsing και το sandboxing, που κανονίζουν ακόμα και το θέμα του user-agent ως μέσο ταυτοποίησης. Ή ένα έτοιμο πακέτο με όλα αυτά μέσα προς εγκατάσταση για τους άσχετους πχ firefox portable με tor και τις κατάλληλες ρυθμίσεις σε Self-extract πακέτο ή παρότρυνση χρήσης ενός live-cd για την δουλειά αυτή, κλπ.

Όχι ότι δεν ξέρεις για τι μιλάω αλλά ως παραδείγματα από πρόχειρη αναζήτηση:
http://lwn.net/Articles/440279/
http://www.techsupportalert.com/best-free-anonymous-surfing-service.htm#Quick_Selection_Guide

--ΓΜ

*http://apografi.gov.gr/wp-content/plugins/download-monitor/download.php?id=18
**http://www.socialbakers.com/facebook-statistics/greece
***http://www.observatory.gr/page/default.asp?la=1&id=2101&pk=443&return=2101