ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

report wg. thess. 30.12.2015

Ομάδα εργασίας ΕΕΛΛΑΚ Θεσσαλονίκης – 30.10.2015

Την Παρασκευή 30.11.2015 στη συνάντηση της ομάδας εργασίας της Θεσσαλονίκης στο Βιολογικό του ΑΠΘ συμμετείχαν ο Γιάννης Σταμέλος, ο Θεοδόσης Χειμωνίδης, ο Πέτρος (Τσίντζος;), ο Δαμιανός Κρόνης, ο Βασίλης Καραγιώργης, ο Δημήτρης Καραγιώργης, η Σέβη Λουίζου, η Ιωάννα, ο Γιώργος Δημητρίου και ο Βασίλης Μπάνος.

Ο Β. Μπάνος κατέθεσε τέσσερις προτάσεις: 1. ένα μεγάλο project για την υλοποίηση ανοιχτού συστήματος πληροφοριακής διαχείρισης για τη διοίκηση της Εκπαίδευσης 2. ένα μικρότερο project για την εκπόνηση του εβδομαδιαίου ωρολόγιου προγράμματος μιάς εκπαιδευτικής μονάδας (υποσύστημα του παραπάνω μεγάλου) 3. μια εφαρμογή για την online διαχείριση των ραντεβού των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας και 4. μια οnline εφαρμογή για τη διαχείριση των οδικών μεταφορών / μετακινήσεων με κοινό όχημα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Δ. Καραγιώργης υποστήριξε θερμά την αναγκαιότητα ριζικού ανασχεδιασμού του υπάρχοντος συστήματος πληροφοριακής διαχείρισης της Εκπαίδευσης. Προτάθηκε μια αποκεντρωτική αρχιτεκτονική αντίθετη με την σημερινή κυρίαρχη συγκεντρωτική αντίληψη του συστήματος και τονίστηκαν ιδιαίτερα τα προβλήματα της αποδοτικότητας αλλά και της ασφάλειας των δεδομένων (safety – security) – ιδίως των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό έγινε μιά συζήτηση για την έννοια της περιορισμένης τοπικής “κυριότητας” των δεδομένων, με την έννοια ότι στο ζήτημα της αμεσότητας πρόσβασης και διαχείρισης των δεδομένων πρέπει να κυριαρχεί η τοπική μονάδα και όχι η κεντρική διοίκηση. Στο περιθώριο αυτής της συζήτησης έγινε και νύξη για το θέμα της διαχείρισης δεδομένων υγείας. Ο Γ. Σταμέλος εντόπισε τα προβλήματα υλοποίησης ενός τέτοιου project συνεκτιμώντας το γεγονός ότι πρόκειται για μια κεντρική απόφαση της δικαιοδοσίας του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο ζητήθηκε από την ομάδα να εκπονήσει σύντομη έκθεση του ζητήματος της πληροφοριακής διαχείρισης της Εκπαίδευσης για εμπλουτισμό της γνώσης και των θέσεων της ΕΕΛΛΑΚ.

Ο Γ. Δημητρίου πρότεινε την υλοποίηση εφαρμογών τοπικού ενδιαφέροντος με τη χρήση ανοιχτών δεδομένων σε επίπεδο Δήμου Θεσσαλονίκης. Στη συζήτηση που ακολούθησε, τέθηκαν ζητήματα ανάπτυξης νέας επιχειρηματικότητας, το θέμα των θερμοκοιτίδων και η τοπική στήριξη νέων επαγγελματιών με χαμηλό κόστος. Από τη συζήτηση προέκυψε αβίαστα η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των καθολικών ιδεών (όπως είναι η Ανάπτυξη) μέσω της υλοποίησης συγκεκριμένων τοπικών δράσεων.

Ο Θ. Χειμωνίδης πρότεινε την υλοποίηση ενός μεγάλου συστήματος γραμματικής αναπαράστασης της ελληνικής γλώσσας. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, η πρόταση αυτή εξειδικεύτηκε στη δημιουργία ενός πλήρους ελληνικού διορθωτή. Ωστόσο στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν και άλλες προτάσεις. Η Σ. Λουίζου ανέφερε μια σχετική εργασία στο πανεπιστήμιο Göteborg και ο Δαμ. Κρόνης υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ελληνόφωνου αναγνώστη κειμένων για χρήση από άτομα με ειδικές ανάγκες και αδυναμία οπτικής ανάγνωσης ψηφιακών κειμένων. Ο Β Μπάνος πρότεινε (ως πιό συμβατή με τη φιλοσοφία της ΕΕΛΛΑΚ) τη δημιουργία μιας διπλής κοινότητας για το θέμα αυτό με τη χρήση δύο κοινοτικών αποθετηρίων: ενός για τη συλλογή γλωσσικών δεδομένων (λεξιλογικών, γραμματικών, συντακτικών κλπ.) κι' ενός άλλου για την έναρξη της αλγοριθμικής ανάπτυξης ενός συστήματος ανάγνωσης - μετάφρασης.

Ο Π. Τσίντζας πρότεινε τον προσανατολισμό της ομάδας προς την επίτευξη μικρότερων και λιγότερο φιλόδοξων στόχων, ώστε η ομάδα να μπορέσει να παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα σε εύλογο χρόνο.

Ο Γ. Σταμέλος πρότεινε η επόμενη συνάντηση σε περίπου δύο εβδομάδες να γίνει Σάββατο, για να μπορέσουν να παραβρεθούν και όσοι δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα.

Attachment: ellak.thes.30.10.2015.report.odt
Description: application/vnd.oasis.opendocument.text

απαντήσεις

πλοήγηση μηνυμάτων