ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Πρόχειρα Στατιστικά

Αγαπητοί

Αν κρίνουμε μόνο απο τους αριθμούς η εξέλιξη της Βικιπαίδειας είναι οντως απογοητευτική. Όχι μόνο -ούτε κυρίως- επειδή διατηρείται στον ίδιο χαμηλό ρυθμό η δημιουργία νέων άρθρων αλλα και επειδή ενώ αυξάνονται σημαντικα οι αναγνώστες, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους συντάκτες και, ακόμη χειρότερα, η Wikipedia στα ελληνικά, εδω και αρκετα χρονια, χάνει συνεχώς θέσεις σε σύγκριση με τις άλλες γλώσσες.

Οι πρώτοι μήνες της καμπάνιας μας έδειξαν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονταν αρχικά... Είναι ακόμη χειρότερα!

Η εικόνα που αποκτήσαμε όσοι συμμετείχαμε στα εργαστήρια, επιβεβαίωσε αυτό που εδώ και καιρό είχαμε επισημάνει: Ότι σε μια χώρα που έχει τα προβλήματα του ψηφιακού αναλφαβητισμού, της χαμηλής χρήσης του Internet και της χαμηλής εξοικείωσης με τα εγκυκλοπαιδικά έργα και τα έργα αναφοράς, η δυσκολία εξοικείωσης με την Wikipedia είναι πτυχή ενός πολύ ευρύτερου προβλήματος. Στην Ελλαδα του 21ου αιωνα, εχουμε σοβαρές ελλείψεις σε γενικότερα θέματα εγκυκλοπαιδισμού, συνεργασίας, δημιουργίας δομημένων κειμένων κλπ κλπ...

Δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλές δράσεις ούτε  στην αρχική φάση μιας καμπάνιας ευαισθητοποίησης. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα πρώτο ζητούμενο απο αυτή την πρώτη σειρά εργαστηρίων ήταν να αποκτήσουμε καλλιτερη εικόνα για το πρόβλημα, να δημιουργηθούν εκπαιδευτικά σενάρια και να ανοίξουν νέοι διαυλοι επικοινωνιας ανάμεσα στην κοινότητα της Βικιπάιδειας και σε τμήματα της κοινωνίας που έχουν ενδιαφέρον για την εγκυκλοπαιδειας αλλα δεν γνωρίζουν το τι και πως.


Θυμαμαι πως στις αρχικές συζητήσεις, το να πάμε, να μιλήσουμε, να πάρουμε τους ανθρώπους ´´από το χεράκι´´ για να γραψουν στην εγκυκλοπαιδεια, σε πολλούς φαινόταν ανούσιο και άχρηστο. Θεωρούσαν ότι αρκεί μια καμπάνια στι Ίντερνετ. Ακόμη και στα πρώτα σεμινάρια πολλοί αναρωτιοντουσαν «Τι; Δεν βλέπουν την επεξεργασία; Δεν καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν;»Κι όμως χιλιαδες ειναι αυτοι που θελουν αλλα δεν ξερουν πως. Αυτη ειναι η πραγματικότητα που αντανακλάται και στα νούμερα της ελληνικής Βικιπαίδειας. Στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει έλλειψη τριβής με τα εγκυκλοπαιδικά θέματα, τριβής με την εντατική εργασία στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, έλλειμμα γνώσης για το πώς γράφεται και πώς δομείται ένα άρθρο ή μια εργασία. Πράγματα που για πολλούς θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι. Όπως βλέπουμε και από τα σεμινάρια, οι περισσότεροι δεν ξέρουν ότι με ένα κλικ μπορούν να συμμετάσχουν στην Wikipedia, όπως πιστεύουν ότι άλλοι -ειδικοι και σοφοι- γράφουν την εγκυκλοπαίδεια. 

Απο αυτή την άποψη, η καμπάνια είχε ήδη θετικά αποτελέσματα. Και σε αυτούς που συμμετείχαν και σε εκείνους που διέκριναν τις μελλοντικές δυνατότητες.

Και εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε την σημαντική κίνηση του Υπ. Παιδείας να συνδέσει τα σχολικά βιβλία με την Βικιπαίδεια και να κηρύξει το 2011, έτος της ψηφιακής εγκυκλοπαιδειας. Κάτι που συνάδει με την παγκόσμια στρατηγική της Wikipedia και μπορεί να δημιουργήσει νέο τοπίο για την εκπαίδευση στη νέα σχολική χρονιά.

Ας είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι και ας σχεδιάσουμε μαζί τα επόμενα βήματα ώστε να αλλάξουμε την μίζερη εικόνα των σημερινων αριθμών.

Να είστε καλα

Γιάννης Γιανναράκης

(θα βρίσκομαι σε διακοπές μέχρι την Δευτέρα και δεν βλέπω πολυ συχνά τα email - no wifi only 3g...)

> ----- Original Message -----
> From: Κωνσταντίνος Σταμπουλής
> To: Λίστα Συζήτησης για τη δράση mywikipedia.gr
> Sent: Wednesday, August 17, 2011 9:00 AM
> Subject: Re: [Mywikipedia] Πρόχειρα Στατιστικά
> Καλημέρα :)
> 
> Πράγματι Μίνα, σύμφωνα με τα στατιστικά δεν φαίνεται κάποιο μετρήσιμο
> αποτέλεσμα από την καμπάνια:
> 
> http://stats.wikimedia.org/EN/TablesWikipediaEL.htm
> http://stats.wikimedia.org/EN/ChartsWikipediaEL.htm
> 
> Η δημιουργία νέων άρθρων μένει στον ίδιο σταθερό (αργό) ρυθμό όπως και
> η συμμετοχή νέων χρηστών (παραμένει στο  +2% τον μήνα όπως και πριν
> την καμπάνια).
> Επιβάλλεται η αναθεώρηση του τρόπου διεξαγωγής της καμπάνιας έτσι ώστε
> να οδηγήσει σε περισσότερο ουσιαστικά και όχι μόνο επικοινωνιακά
> αποτελέσματα.  Πολύ περισσότερο επιβάλλεται μια πιο στενή και ανοικτή
> επαφή της ΕΕΛΛΑΚ με την κοινότητα της Βικιπαίδειας. Στο Wikimania είχα
> την ευκαιρία να συζητήσω με πρόσωπα από το Wikimedia Foundation
> σχετικά με την καμπάνια και συμφώνησαν ότι επιβάλλεται να υπάρχει
> περισσότερη ενημέρωση (και συμμετοχή) της κοινότητας σε όλο αυτό που
> γίνεται.
> 
> --
> Κωνσταντίνος Σταμπουλής
> geraki [ at ] geraki [ dot ] gr
> http://www.geraki.gr
> 
> 
> 2011/8/17 Mina Theofilatou <theoth [ at ] otenet [ dot ] gr>
>> 
>> Καλησπέρα σε όλους:)
>> 
>> Έκανα κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς στο μυαλό μου, και ήθελα να τους μοιραστώ μαζί σας...
>> 
>> Άρχισα να ασχολούμαι με τη Βικιπαίδεια το Φεβ. του 2007. Τον Ιούνιο του 07 τα άρθρα είχαν μόλις ξεπεράσει το "φράγμα" των 20.000... (το θυμάμαι γιατί είχα κάνει παρουσίαση σε σχολική γιορτή μας και είχα αναφέρει τον αριθμό).
>> 
>> Άρα τον Φεβρουάριο 07 ήταν στο τσακ για 20.000... πέρασαν το Φεβ 07- Φεβ 08, Φεβ 08- Φεβ 09, Φεβ 09- Φεβ 10, Φεβ 10 - Φεβ 11. Φτάνοντας στο Φεβρουάριο του 11, τα άρθρα ήταν στο τσακ να φτάσουν τα 60.000 (θυμάμαι το είχα αναφέρει στην εκδήλωση Wikipedia 10 που κάναμε στο σχολείο). Δηλαδή σε 4 χρόνια είχαμε - χοντρικά - μέσο ρυθμό αύξησης 10.000 άρθρα το χρόνο.
>> 
>> Σχεδόν την ίδια εποχή (Φεβ 11) άρχισε να τρέχει η καμπάνια εμπλουτισμού. Και φτάνουμε στον Αύγουστο του 11, και έχουμε σήμερα 64.074 άρθρα. Δλδ δεν φαίνεται καν σίγουρο να φτάσουμε τα 10.000 άρθρα μέχρι το Φεβ 12, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο ιστορικό της Βικιπαίδειας έχει τρέξει μια τέτοια καμπάνια σε όλη την Ελλάδα! Μήπως κάτι δεν πάει καλά;;;
>> 
>> Δεν είμαι "στατιστικολόγος" και κάνω απλά χοντρικές εκτιμήσεις. Αλλά θα ήθελα κάποιον αρμόδιο από το "Δες το Ψηφιακά", ΕΛΛΑΚ, Υπουργείο Παιδείας, mywikipedia etc. να ερμηνεύσει την απογοητευτική αυτή εικόνα...
>> 
>> Με την ευκαιρία, να πω δυο πράγματα ακόμα:
>> 
>> 1) Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον οργανισμό "Κιβωτός του Κόσμου" για διενέρεγεια workshop στον χώρο τους (το ανέφερα μέσω mail όταν κατέθεσα εκεί τα χρήματα αντί μνημοσύνου του αδελφού μου). Υπάρχει ενδιαφέρον/δυνατότητα για κάτι τέτοιο; Σίγουρα θα ήταν ωφέλιμο για τα παιδιά της Κιβωτού.
>> 
>> 2) Μου ζητήθηκε από Βρυξέλλες (Scientix) να κάνω "Wikipedia in Teaching" workshop στην Πράγα στο Spice Summer Academy (26-28 Αυγούστου). Έχω έτοιμο το concept, τώρα ολοκληρώνω το υλικό και όταν γυρίσω θα μεταφέρω εντυπώσεις και θα ανεβάσω το υλικό.
>> 
>> (Ενσωμάτωσα τα δυο παραπάνω στο παρόν μήνυμα για να μην πέσουν στη λίστα ταυτόχρονα 3 διαφορετικά και διαμαρτυρηθούν κάποιοι για spamming, όπως παλιότερα. Αν είναι προτιμότερο να χωριστούν, ας μου πει κάποιος αρμόδιος...)
>> 
>> Καλή συνέχεια σε όλους:)
>> Μίνα
>> _______________________________________________

απαντήσεις

πλοήγηση μηνυμάτων