ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Fwd: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους (Mina Theofilatou)

  • Subject: Re: Fwd: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους (Mina Theofilatou)
  • From: "Mina Theofilatou" <theoth [ at ] otenet [ dot ] gr>
  • Date: Tue, 27 Sep 2011 15:10:36 +0300
@Κωνσταντίνος: 1) Ποιος είπε ότι η Βικιπαίδεια ΔΕΝ είναι συνταγές μαγειρικής; Αν πρόσεξες, δεν υπονοώ ούτε το πώς να βράσουμε μακαρόνια, ούτε πάπια πεκίνου με καρπούς από κέδρο και γλυκόξινη σάλτσα αχινού.

Λέω ξεκάθαρα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΙΑΤΑ και αναφέρω ΚΑΙ πηγή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Γιατί αν μου πεις ότι η φάβα Σαντορίνης ή ο ακανές Σερρών (το έγραψα in real time το λήμμα στην αγγλική ΒΠ στο workshop στην Πράγα) ή η παστιτσάδα Κέρκυρας δεν έχουν θέση, ειλικρινά χάνω πάσα ιδέα...

(καλά μη μιλήσω για την αγγλική ΒΠ που βρίθει από ελληνικά φαγητά, προβάλλοντας σε ολόκληρο τον κόσμο την κουζίνα μας και τη γαστρονομική μας παράδοση, γιατί θα μου πεις ότι έχουν χάσει τη μπάλα...)

2) Αν δώσουμε το (λανθασμένο) μήνυμα στους μαθητές ειδικά, ότι η ΚΑΘΕ αράδα που θα προσθέσουν σε ένα άρθρο είτε επώνυμα είτε μέσω ΙΡ πρέπει σώνει και καλά να συνδοεύεται από παραπομπή και βιβλιογραφία, καλύτερα να κλείσουμε από τώρα το κεφάλαιο "διάδοση της συγγραφής λημμάτων ΒΠ στην εκπαίδευση". Σε άλλα σημεία του οδηγού ΤΟΝΙΖΩ την ανάγκη πηγών (και το τι παθαίνει κάποιος όταν επιχειρήσει να κάνει καθαρή αντιγραφή από πηγή). Το άρθρο Στο Παρά Πέντε ως ΑΡΘΡΟ κακώς δεν είχε πηγές (και καλώς μπήκε η πινακίδα, όπως είδα σήμερα). Η αράδα για την επιτυχία του τραγουδιού της Αμαλίας στο ραδιόφωνο και στα p2p χρειαζόταν παραπομπή;;; Η ΚΑΘΕ αράδα του ΚΑΘΕ άρθρου χρειάζεται παραπομπή;;; Με αυτή τη λογική εμφυσούμε "με το καλημέρα" τον φόβο και τον τρόμο στους νέους συντάκτες...

@Θεόδωρος: όπως βλέπεις, τα μέλη της κοινότητας "δεν χαρίζουν κάστανα" ο ένας στον άλλον. Αν χρησιμοποιούσατε τους λογαριασμούς που φτιάξατε εσείς της ΕΕΛ/ΛΑΚ, του Υπουργείου, του ΕΔΕΤ και πάει λέγοντας ΕΝΕΡΓΑ για τη σύνταξη άρθρων, για τις σελίδες συζητήσεων των άρθρων, για τις σελίδες συζήτησης διαγραφής των άρθρων (καληώρα όπως το δικό μου για το Εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου) και όχι μόνο για αν αναρτάτε ανακοινώσεις στην Αγορά, θα μαθαίνατε ΠΑΡΑ πολλά για το πώς λειτουργεί η κοινότητα, ποια είναι τα ζητούμενά της και γιατί φέρνουμε τόση αντίδραση στο διεκπεραιωτικό και όχι γνήσιο ενδιαφέρον σας για τη Βικιπαίδεια (συγγνώμη αν αδίκησα κάποιον, αλλά οι 3-4 λογαριασμοί που κοίταξα δημιουργήθηκαν ως επί το πλείστον με την έναρξη της καμπάνιας, και η συνεισφορά αφορά αποκλειστικά ή σε πολύ μεγάλο ποσοστό μόνο την Αγορά).

Ο κάθε συντάκτης - ακόμα και η "δασκάλα/αιώνια editor με ΙΡ" που επιμένει στην ανωνυμία της και σαφώς δημιουργεί αμφιβολίες στην κοινότητα για το αν υπάρχει καν, μιας και δεν μοιράστηκε μαζί μας τις συνειφορές της ούτε εμφανίστηκε στη συνάντηση και σαφώς δεν μπορεί να πείσει ότι πιστεύει στο όραμα "sharing the sum of all knowledge" αφού μίλησε μια και μόνο μια φορά για να τα "χώσει" στην κοινότητα - δημιουργεί λήμματα με αγάπη, περηφάνει και φροντίδα. Τα λήμματα είναι κατά κάποιον τρόπο σαν τα παιδιά μας: τα υποστηρίζουμε, αλλά δεχόμαστε και συμβουλές για την καλή "ανατροφή" τους (βελτίωση, παραπομπές). Μπαίνουμε κατά διαστήματα να ελέγξουμε αν κάτι πήγε στραβά, αν μπήκε καμία πινακίδα, ή για να διαπιστώσουμε με χαρά ότι κάποιος άλλος χρήστης τα εμπλούτισε και τα έκανε πιο χρήσιμα. Αυτό το κάνουμε από ΠΡΙΝ εμφανιστείτε, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ΑΦΟΥ εξαφανιστείτε.

Έχουμε συνηθίσει στην Ε.Ε. που ζούμε να βλέπουμε παντού ταμπέλες "το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε κατά χ% από κοιντικούς και χ% από εθνικούς πόρους, σύμφωνα με το πρόγραμμα "Ψ" Α.Π. "Ω"" και πάει λέγοντας. Όλα αυτά είναι καλά και άγια όταν δημιουργούνται έργα εκ του μηδενός, έργα που χωρίς την επέμβαση της "κοινοπραξίας" κράτος-μέλος και Ε.Ε. ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΝ, κι ας φαγώθηκαν και μερικά χιλιάρικα/εκατομμύρια/δισεκατομμύρια στο παρασκήνιο (αν αμφιβάλετε, θυμηθείτε τη δεινή θέση της χώρας μας και τον διασκεδαστικό τρόπο που μας δούλευε το μεσημέρι από όλα τα κανάλια ο Βενιζέλος).

Εδώ δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο: ούτε αναλάβατε τη Βικιπαίδεια όπως ειπώθηκε από κάποιον, ούτε τη δημιουργήσατε, και δυστυχώς, ούτε καν κάνατε τον κόπο να τη μάθετε. Θα τα βρείτε δύσκολα μαζί μας, όχι επειδή είμαστε κακοί, ούτε επειδή θεωρούμε εαυτούς αυθεντίες: επειδή ΑΓΑΠΑΜΕ την εγκυκλοπαίδεια αυτή και θυσιάζουμε από τον χρόνο μας και ακόμα και από το εισόδημά μας μερικές φορές για να συμμετέχουμε. Αν είχαμε τη δυνατότητα να ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ για να ασχολούμαστε με τη Βικιπαίδεια, θα ήταν η ζωή μας "eat, sleep, breathe" Wikipedia.

Βέβαια, δεν απαιτούμε κάτι τέτοιο από σας. Απαιτουμε όμως να κάνετε τον κόπο να μας γνωρίσετε, νια διαβάσετε και να μάθετε την πολιτική του εγχειρήματος, να προσέχετε όταν μιλάτε δημόσια... και με όλο το θάρρος να προσθέσω, εγώ τουλάχιστον θα ήμουν πολύ πιο ήσυχη αν γνώριζα πού πήγε το κάθε ευρώ της επιδότησης, και με ποια αξιοκρατικά (και όχι κομματικά) κριτήρια επιλέχτηκαν οι συνεργάτες. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι θεμιτό να κινήσουν την αγορά (εκτυπώσεις, έκδοση εισιτηρίων από πρακτορεία, ξενοδοχεία κ.ο.κ.). Είναι θεμιτό επίσης να απασχοληθούν και να πληρωθούν υπάλληλοι για την εκτέλεση του έργου. Αρκεί να γίνεται με μέτρο και με διαφάνεια.

Να μιλήσω λίγο για το Τετράδιο. Έχω ήδη κάνει γνωστό ότι ο σκοπός που το έγραψα ήταν οι μαθητές του σχολείου μου - ούτε κατά διάνοια δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη διάδοση που θα είχε. Δεν κρύβω ότι κολακεύομαι.

Όμως, δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου ότι ο λόγος που είχε τόση επιτυχία, είναι επειδή ήταν το κατάλληλο deliverable την κατάλληλη στιγμή. Και η πίεση χρόνου μεγάλη, και ούτε καν πρόσεξε κανείς τις 6 επιχειρήσεις που διαφημίζονται τζάμπα στο παράρτημα για το Μασπάλι (εγώ το πρόσεξα φέτος το καλοκαίρι, και το είπα στον Κων/νο). To say the least.

Κοτσάρατε από πίσω και 5-6 "οικόσημα" με τα οποία εγώ προσωπικά δεν έχω καμία σχέση, ούτε καν με τον εργοδότη μου το ΥΠΔΒΜΘ. Έχετε την εντύπωση ότι μετά την 3η Μαρτίου 2011 και τη σχετική εγκύκλιο που κυκλοφόρησε (και λάβαμε και μεις στο σχολείο φυσικά), έγινε καμία προσπάθεια για ΕΦΑΡΜΟΓΗ των όσων ανακοινώθηκαν με τυμπανοκρουσίες;;; ΟΧΙ βέβαια. Έχετε την εντύπωση ότι υπήρξε έστω και ένας που να σκέφτηκε "για στάσου, αυτή η Μίνα Θεοφιλάτου, που έγραψε το φυλλάδιο, και που αυτοαποκαλείται καθηγήτρια πληροφορικής στο Εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου, είναι υπαρκτό πρόσωπο; Υπάρχει όντως αυτή η καθηγήτρια; Μήπως να επικοινωνήσουμε μαζί της; Μήπως θα μπορούσε - αν υπάρχει - να της ζητήσουμε - αν θέλει - να συνδράμει στις "followup" ενέργειες που ετοιμάζει το υπουργείο; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. Όμως, ΠΑΩ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ότι αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο θα υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο που παίρνει ειδικό επίδομα επειδή τάχαμου ασχολείται με το θέμα "Έτος Ψηφιακής Εγκυκλοπαίδειας 2011".

Είναι όπως το e-school, η "πλατφόρμα της συμφοράς" θα συμφωνήσουν μαζί μου οι καθηγητές πληροφορικής που την έχουν αναλάβει στο σχολείο τους, που σε κάθε ΠΛΗΝΕΤ υπάρχει υπεύθυνος ο οποίος πήρε ειδικό επίδομα για να "εγκαταστήσει" το σύστημα σε κάθε σχολείο (φορτώνοντας τη χαμαλοδουλειά στον καθηγητή πληροφορικής του σχολείου), και που μετά από 5 λεπτά επίδειξης σου πετάει και ένα χαρτί με 100 οικόσημα ότι δήθεν "εκπαιδεύτηκες" (!!!) για να το βάλεις στο αρχείο σου (στον κάλαθο το έριξα).

Κάπως έτσι λειτουργεί το Υπουργείο. Κάπως έτσι λειτουργούν ΟΛΑ τα υπουργεία (αλλιώς δεν θα ήταν μόνιμος στόχος φαρσών). Γιατί μιλώ για το Υπουργείο; Γιατί απ'ότι κατάλαβα, "μπροστάρης" ΄ή ( ανάδοχος να πω;) είναι το ΥΠΔΒΜΘ και οι άλλοι φορείς "υπεργολάβοι".

Ηθικό δίδαγμα: ανάθεμα κι αν θα αφήσουμε αυτή τη "μιζέρια" να καπελώσει τη Βικιπαίδεια.

Τι μπορείτε να κάνετε: μα, το αυτονόητο!!! Γίνετε ενεργά μέλη της κοινότητας!!! Γράψτε άρθρα!!! Υποστηρίξτε τα!!! Επιμελήστε τα!!!! Ανεβάστε φωτογραφίες στο Commons!!!! Κάντε ότι κάνουμε εμείς!!!!!! Στο κάτω-κάτω, εσάς σας ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ για να το κάνετε!!!!!! Σεβαστείτε το!!!!!

Έτσι θα πετύχετε με ένα σμπάρο δυο τριγόνια: ΚΑΙ θα πείσετε για το ΓΝΗΣΙΟ ενδιαφέρον σας, αφού θα είστε πλέον κι εσείς οι ίδιοι μέλη της κοινότητας, ΚΑΙ θα φτάσουμε ΟΛΟΙ μαζί γρηγορότερα στο στόχο "100.000 άρθρα" που για σας αποτελεί απλά ένα νούμερο στο πλάνο σας, ενώ για μας αποτελεί εδώ και χρόνια όραμα...

Με κάθε καλή πρόθεση και άφθονη ειλικρίνεια και ΝΑΙ, συναίσθημα...
και με την επιφύλαξη ότι εκφράζω την προσωπική μου γνώμη που ενδεχομένως συμπίπτει πλήρως ή εν μέρει με τη συλλογική στάση της κοινότητας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ληφθεί ως τέτοια.


Μίνα Θεοφιλάτου




----- Original Message ----- From: "Theodoros G. Karounos" <karounos [ at ] eellak [ dot ] gr>
To: "Λίστα Συζήτησης για τη δράση mywikipedia.gr" <mywikipedia [ at ] ellak [ dot ] gr>
Sent: Tuesday, September 27, 2011 10:55 AM
Subject: Re:Fwd: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους (Mina Theofilatou)


Μόλις ξεκινάμε την 2η φάση και πριν από δύο μήνες ολοκληρώσαμε την
πρώτη φάση των δράσεων προώθησης της wikipedia με βάση την διεθνή
εμπειρία αλλά και την δική μας μπορούμε να βελτιώσουμε όλα τα έντυπα.

Ως αρχή πριν εκτυπώσουμε οποιοδήποτε έντυπο θα το ανεβάζουμε στην
σχετική σελίδα της wikipedia για διόρθωση.

Θ.Καρούνος

--

2011/9/27 Konstantinos Stampoulis <geraki [ at ] geraki [ dot ] gr>:
Έχουμε ξαναπεί ότι το ζήτημα δεν ήταν η "τεχνική" ποιότητα του τετραδίου
(χαρτί, εκτύπωση κλπ.) αλλά το περιεχόμενό του. Υπήρχαν σημεία που θα έπρεπε
να διορθωθούν για να μην απογοητεύσουν τους νέους χρήστες όταν θα
διαπίστωναν ότι δεν είναι έτσι όπως τα λέει (για παράδειγμα - υπάρχουν
θέματα που δεν απαιτούν πηγές; Είναι χώρος για μαγειρικές συνταγές η
Βικιπαίδεια;) Επίσης το γεγονός ότι στις σελίδες 16-17 προσφέρεται τζάμπα
διαφήμιση σε 6 Κεφαλλονίτικες επιχειρήσεις (απλά κάποιος ξέχασε να τις
αφαιρέσει), είναι ένα δείγμα ότι χρειαζόταν οπωσδήποτε περισσότερες -μη
γραφειοκρατικές- ματιές.

Από την άλλη, όταν υπάρχει πρόθεση για μια τέτοια έκδοση για το ευρύ κοινό
εξακολουθώ να μην βρίσκω τον λόγο για τον οποίο δεν ζητήθηκαν απόψεις ή
πιθανές εναλλακτικές προτάσεις. Για παράδειγμα θα μπορούσε να είχε
μεταφραστεί το
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Welcome2WP_English_082310.pdf

Κωνσταντίνος Σταμπουλής
geraki [ at ] geraki [ dot ] gr
http://www.geraki.gr




2011/9/24 Despoina Plevria <plevriadespoina [ at ] gmail [ dot ] com>

Θα συμφωνήσω με τον κο Γιανναράκη, και θα τονίσω με τη σειρά μου την
ποιότητα με την οποία είναι φτιαγμένο το Τετραδιάκι της wikipedia. Καλή
συνέχεια σε όλους,
Δ.Πλευριά

2011/9/22 Yiannis Giannarakis <ygiannarakis [ at ] gmail [ dot ] com>

Αγαπητή Μίνα, αγαπητοί φίλοι της Wikipedia,


Εκτιμώ απεριόριστα τη γνώμη σου γιατί πιστεύω ότι γνώρισα την ουσία της
συνεισφοράς σου μέσα απο αυτό το μικρό Τετραδιάκι το οποίο κατα τη γνώμη μου
είναι το πιο χρήσιμο υποστηρικτικό υλικό που διαθέτουμε σήμερα για την
αξιοποίηση της Wikipedia στην εκπαίδευση.
Δεν το λέω ως compliment μόνο σε εσένα, αλλά και σε όλους όσους
συνέβαλλαν και συμβάλλουν στο να φτάσει στα χέρια χιλιάδων μαθητών. Δηλαδή του Κωνσταντίνου που το κοινοποίησε στους υπόλοιπους, της αφεντιάς μου που άδραξα την ευκαιρία και επέμεινα να τυπωθεί σε χιλιάδες αντίτυπα, σε υψηλή ποιότητα για να το "πιάσουν στα χέρια τους" οι μαθητές και οι καθηγητές τους
(Και όχι να διανεμηθεί μόνο ως "άϋλο" PDF όπως λογικά επέμεναν οι
περισσότεροι...) Ακόμα της Κρυσταλλίας που επιμελήθηκε την παραγωγή του και
εμπνεύστηκε πολλές απο τις γραφιστικές πινελιές, του ατελιέ που το
σελιδοποίησε, του τυπογράφου που το τύπωσε, του Νίκου που το έλεγξε πριν και μετά την παραγωγή, της Δέσποινας που αντιμετώπισε το γραφειοκρατικό "τέρας" και του Μπάμπη που το "πουλάει" μεταφέροντας στην πλάτη -κυριολεκτικά- τα κιβώτια απο την αποθήκη. Και σίγουρα έχω ξεχάσει πολλούς ακόμη... Αρκετοί απο αυτούς δεν δούλεψαν εθελοντικά και πληρώθηκαν ικανοποιητικά για τα υλικά
και την εργασία τους και άλλοι αφιέρωσαν χρόνο και φαιά ουσία σε καθαρά
εθελοντική βάση.

Προσωπικά θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο ;γίνεται μια καλή αξιοποίηση και
ανάδειξη της εθελοντικής και αφιλοκερδούς πρωταρχικής συνεισφοράς σου.
Επειδή μάλιστα θεωρώ οτι πρέπει να διαδοθεί περισσότερο, πρότεινα σε μεγάλο δημοσιογραφικό οργανισμό να εξετάσει την περίπτωση να το τυπώσει και να το διανείμει δωρεάν σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα, μαζί με άλλο περιεχόμενο
απο την Βικιπαίδεια το οποίο είναι σήμερα χρήσιμο στους μαθητές. Θα
ήταν μια σημαντική μορφωτική, επικοινωνιακή και επιχειρηματική κίνηση. Και
νομίζω οτι αυτό είναι μέσα στο πνεύμα της Wikipedia.

Αγαπητή μου Μίνα. Είμαι επιχειρηματίας. Ασχολούμαι χρόνια με τις
ηλεκτρονικές εκδόσεις. Το γράφω στο βιογραφικό μου, το αναφέρω στο blog μου (http://deiktis.blogspot.com/), το τόνιζα στο πρόγραμμα του TEDx Athens, το λέω στους φίλους και γνωστούς μου. Οτι κάνω επιδιώκω να έχει επιχειρηματική λογική, (Αυτό δεν σημαίνει κατ ανάγκην κερδοσκοπική) και προσπαθώ να μην
ασχολούμαι με κάτι έτσι, χωρίς στόχο και σχέδιο ;-{)

Ετσι αντιλαμβάνομαι και την εμπλοκή μου στην πρωτοβουλία myWikipedia.
Οταν μου ζητήθηκε να αναλάβω τον συντονισμό αυτής της προσπάθειας, η
κουβέντα που γινόταν αφορούσε την συγγραφή άρθρων απο ομάδες εκπαιδευτικών -επι πληρωμή- και την δημιουργία της απαιτούμενης τεχνικής υποδομής για τον συντονισμό τους. Ισως αυτό να είχε ταχύτερο αποτέλεσμα στη δημιουργία μιας
εγκυκλοπαίδειας χρήσιμης στην εκπαίδευση, αλλά μάλλον δεν θα προσέφερε
πολλά στην ανάπτυξη της κοινότητας που είναι η ουσία της Wikipedia.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι εύχομαι οι άνθρωποι που κατανούν τη
σημασία του εγχειρήματος για το μέλλον της εκπαίδευσης να εξασφαλίσουν
πόρους απο τα ΕΣΠΑ κλπ που αντί να ξοδευτούν -όπως παλαιότερα- για την
επιδότηση κινέζων κατασκευαστών φορητών υπολογιστών να αξιοποιηθούν για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Και να ανακαλύψουν την χρησιμότητα της Βικιπάιδειας πέρα απο το Υπουργείο Παιδείας (Δες την Ψηφιακά 2.0, Έτος Ψηφιακής Εγκυκλοπαίδειας 2011 όπως λές) και αλλοι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί και μάλιστα να την προωθούν γιατί θα αναμένουν κάθε
είδους οφέλη απο αυτό.

Εχοντας παρακολουθήσει απο κοντά τις προσπάθειες των φορέων που
υποστηρίζουν την Mywikipedia να διατυπωσουν ένα υλοποιήσιμο σχέδιο δράσης,
(μακάρι να μπορούσε να πάρει την μορφή business plan, Μίνα, στην Eλλάδα
σήμερα πιο έυκολα καταλήγουμε σε busy-ness plans) έχω τρομάξει απο τις
γραφειοκρατικές διαδικασίες μέσα στις οποίες πρέπει να κινηθούν και θαυμάζω
την επιμονή και την αντοχή τους.

Αλλά ας μην λέμε πολλά. Ας κάνει ο καθένας αυτό που μπορεί και πιστεύει
ότι μας πάει ένα βήμα πιο μπροστά. (Με λιγο καλλίτερη επικοινωνία και
συννενόηση).

Να είστε όλοι καλά

Γιάννης Γ.









Στις 21 Σεπτεμβρίου 2011 6:34 μ.μ., ο χρήστης
<mywikipedia-request [ at ] ellak [ dot ] gr> έγραψε:

Send Mywikipedia mailing list submissions to
mywikipedia [ at ] ellak [ dot ] gr

To subscribe or unsubscribe via the World Wide Web, visit
http://lists.ellak.gr/listinfo/mywikipedia
or, via email, send a message with subject or body 'help' to
mywikipedia-request [ at ] ellak [ dot ] gr

You can reach the person managing the list at
mywikipedia-owner [ at ] ellak [ dot ] gr

When replying, please edit your Subject line so it is more specific
than "Re: Contents of Mywikipedia digest..."


Today's Topics:

1. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους
καλούς φίλους (Mina Theofilatou)


----------------------------------------------------------------------

Message: 1
Date: Wed, 21 Sep 2011 14:45:10 +0300
From: "Mina Theofilatou" <theoth [ at ] otenet [ dot ] gr>
Subject: Οι καλοί λογαριασμοί
κάνουν τους καλούς φίλους
To: Λίστα Συζήτησης για τη δράση
mywikipedia.gr <mywikipedia [ at ] ellak [ dot ] gr>
Message-ID: <063E3B78836C44978607AA07B659DB05@minaPC>
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"

Φίλοι της Wikipedia.org και της Mywikipedia.gr

Ξεκλέβω λίγο χρόνο για να εκφράσω κάποιες σκέψεις με αφορμή την κουβέντα που είχα ξεκινήσει το καλοκαίρι στο mywikipedia ("πρόχειρα στατιστικά"), τα
e-mail που ανταλλάξαμε μεταξύ μας κάποια από τα μέλη της κοινότητας
[Wikipedia] και τη συζήτηση που ξεκίνησε πρόσφατα στην Αγορά ο Γ.
Γιανναράκης.

Ο Σεπτέμβρης είναι για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (και όχι
μόνο!) περίοδος περισυλλογής, απολογισμού και ανασύνταξης δυνάμεων για τη νέα εκπαιδευτική "σεζόν" που ξεκινάει. Στα πλαίσια αυτά, και με το σκεπτικό ότι μια εγκυκλοπαίδεια και ο εμπλουτισμός της μοιράζεται το ίδιο όραμα με την εκπαίδευση - τη μάθηση και τη διάδοση της γνώσης - διατυπώνω εδώ κάποιες
σκέψεις.

Η ελληνική Βικιπαίδεια υπήρχε και υπάρχει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Στην αφάνεια αρχικά, με λίγους συντάκτες αλλά όλο και αυξανόμενους χρήστες, έχει φτάσει στο σημείο πλέον να αποτελεί "household word"* στις "εστίες" που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Οι δε συντάκτες - εθελοντές άπαντες - ξεκλέβουν
από τις δουλειές τους, τις ασχολίες τους (καληώρα σαν και μένα τώρα)
προκειμένου να συμμετάσχουν στο "όραμα της ισχυρής Βικιπαίδειας" (χα κατά λάθος κλισέ), είτε δημιουργώντας ένα άρθρο ή ανεβάζοντας πολυμεσικό υλικό, είτε εκφράζοντας ιδέες και απόψεις στους χώρους συζήτησης. Κανείς δεν τους
το ζητάει: δεν υπάρχουν χρονικά όρια, δεν υπάρχουν αριθμοί-στόχοι, δεν
υπάρχουν παραδοτέα. Το κάνουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς, ας πούμε για το "κέφι" τους, ας πούμε είναι το "χόμπυ" τους. Άλλοι βλέπουν τηλεόραση, άλλοι
πάνε στα γήπεδα, άλλοι πλέκουν και κεντάνε... εμείς γράφουμε στη
Βικιπαίδεια.

Το 2011 (μάλλον τέλη 2010, με την όντως εντυπωσιακή ομιλία του κ.
Γιανναράκη στο ελληνικό TED) σκάει δημοσιότητα και φωτίζει τους "γραφικούς" εθελοντές που έχτισαν "από το τίποτα" μια εγκυκλοπαίδεια με γύρω στα 60.000 λήμματα τότε. Να διθύραμβοι, να συνεντεύξεις, να παρουσιάσεις... η "γραφική" μας κοινότητα ξαφνικά βγαίνει από το περιθώριο, την ανακαλύτπει το Υπουργείο Παιδείας (Δες την Ψηφιακά 2.0, Έτος Ψηφιακής Εγκυκλοπαίδειας 2011), η ΕΔΕΤ,
το ΕΚΤ, η ΕΕΛ/ΛΑΚ, δημιουργείται το MyWikipedia... wow σκέφτονται οι
καλοπροαίρετοι εθελοντές της Wikipedia.org, επιτέλους ΔΙΚΑΙΩΣΗ! Και
παραχωρούν υλικό, και συμμετέχουν στην καμπάνια, και συζητούν από κοινού για
την ενδυνάμωση και εξάπλωση της εκστρατείας... μέσα σε ένα πνεύμα
ευδαιμονίας και αισιοδοξίας ότι επιτέλους κάτι θετικό γίνεται και στην
Ελλάδα! Αλλά είναι όμως έτσι;

Ξεφουσκώνει λοιπόν το πρώτο κύμα της καμπάνιας, και αρχίζουν και
σκέφτονται... χμμμ...
a.. "Τόσα χρόνια δουλεύαμε μόνοι μας και πετυχαίναμε καλύτερους
αριθμούς σύνταξης νέων άρθρων παρά τώρα μετά από τόσα χρήματα που διατέθηκαν
για την προβολή της εγκυκλοπαίδειας... κάτι δεν πάει καλά..."
b.. "Πολύ επιμένουν να τονίζουν την "εθελοντική" και "αφιλοκερδή"
παραχώρηση του υλικού για το "Τετράδιο της Wikipedia" από την κα.
Θεοφιλάτου... χμμμ.... μα θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ούτως ή άλλως όλα εδώ
στη Βικιπαίδεια γίνονται εθελοντικά και αφιλοκερδώς!!!"
c.. "Για στάσου όμως: μήπως αυτή η επιμονή στην αφιλοκέρδεια της κας.
Θεοφιλάτου τους ξαφνιάζει επειδή είναι διαμετρικά αντίθετη με τη δική τους στάση απέναντι στη Βικιπαίδεια;;; Μήπως εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ΕΣΠΑ (έργο τάδε, μέτρο δείνα, άξονας τάδε κ.ο.κ.) με προϋπολογισμό, παραδοτέα, χρονικά όρια κ.ο.κ. και η Βικιπαίδεια ήταν απλά και συγκυριακά το κατάλληλο
"οχημα" την κατάλληλη στιγμή για να "τρέξει" το έργο;"

Δεν θέλω να συνεχίσω στο μοτίβο αυτό, νομίζω ότι καταλάβαμε όλοι το
πνεύμα. Θέλω να εκφράσω το ζητούμενό μου:

(δεν μιλάω εκ μέρους της κοινότητας με καμία ιδιότητα, μιλάω ως Μίνα
Θεοφιλάτου εκπαιδευτικός που ασχολείται με τη Βικιπαίδεια εδώ και 4 χρόνια και δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει τη συνήθεια αυτή. Ενδεχομένως αυτά που γράφω να εκφράζουν και άλλους, αλλά είναι ατομική η πρωτοβουλία έναρξης της
συζήτησης αυτής.)

Υπάρχουν εδώ δυο ξεχωριστές ομάδες που επιθυμούν την ανάπτυξη και τον
εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας: οι άμισθοι εθελοντές της Βικιπαίδειας και οι "έμμισθοι" εκπρόσωποι των ΦΙΛΩΝ της Βικιπαίδειας (λέγοντας έμμισθοι, εννοώ άτομα που συνδέονται με οποιαδήποτε χρηματική σχέση είτε είναι υπάλληλοι,
σύμβουλοι, προμηθευτές υπεργολάβοι κλπ.)

Για να μπορέσει να υπάρξει αγαστή συνεργασία της Wikipedia.org με τους
φορείς της Mywikipedia.gr θα πρέπει και οι δυο πλευρές να "ανοίξουν τα
χαρτιά" τους, είτε αυτό είναι επιβεβλημένο μέσω κάποιας ανεξάρτητης αρχής ή θεσμού (π.χ. diavgeia.gov.gr) είτε όχι. Εμείς ως εθελοντές δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, και το ίδιο θέλουμε να πιστεύουμε για σας. Π.χ. τι θα ήθελα να
δω εγώ:

a.. Σίγουρα θα είχατε ένα business plan: μπορούμε να ενημερωθούμε για
αυτό (στόχοι, παραδοτέα κλπ.);
b.. μπορείτε έστω να κάνετε έναν απολογισμό στο τι πετύχατε και τι
όχι; Έχετε κάποιο backup ή remedy plan για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα;
Έχετε αναγνωρίσει ότι είναι κακώς κείμενα;
c.. Οι προκηρύξεις των διαγωνισμών γιατί δεν ανακοινώνονται στη λίστα;
Εκτός από μια που κοινοποίησε ο κ. Καρούνος - αλήθεια τι απέγινε (με την
ανάθεση "πακέτου" άρθρων έναντι 5000Ε);
d.. Μήπως τελικά πηγαίναμε καλύτερα ως κοινότητα χωρίς τη MyWikipedia;

Είμαι σίγουρη ότι κάποιοι έχουν ήδη προβληματιστεί για το θέμα, περιμένω να δω τι έχουν να πουν... ίσως ο λόγος που πήρα την πρωτοβουλία να ξεκινήσω συζήτηση είναι γιατί με ενδιαφέρει πολύ το θέμα, αλλά δεν έχω τη δυνατότητα να παρευρεθώ σε καμία από τις προσεχείς συαντήσεις στην Αθήνα και αλλού.

Φιλικά,
Μίνα

*"λέξη της καθημερινότητας" σε ελεύθερη μετάφραση, για τους
μη-αγγλομαθείς:)
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL:
http://lists.ellak.gr/pipermail/mywikipedia/attachments/20110921/42bc5b9e/attachment.html

------------------------------

_______________________________________________
Mywikipedia mailing list
Mywikipedia [ at ] ellak [ dot ] gr
http://lists.ellak.gr/listinfo/mywikipedia


End of Mywikipedia Digest, Vol 6, Issue 8
*****************************************





_______________________________________________
Mywikipedia mailing list
Mywikipedia [ at ] ellak [ dot ] gr
http://lists.ellak.gr/listinfo/mywikipedia



_______________________________________________
Mywikipedia mailing list
Mywikipedia [ at ] ellak [ dot ] gr
http://lists.ellak.gr/listinfo/mywikipedia



_______________________________________________
Mywikipedia mailing list
Mywikipedia [ at ] ellak [ dot ] gr
http://lists.ellak.gr/listinfo/mywikipedia





--
- Jiddu Krishnamurti: If we can really understand the problem, the
answer will come out of it, because the answer is not separate from
the problem.


- http://karounos.gr/blog/
_______________________________________________
Mywikipedia mailing list
Mywikipedia [ at ] ellak [ dot ] gr
http://lists.ellak.gr/listinfo/mywikipedia