ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

new-world Typesetting [was: Greek Tex support]



Alexios Zavras wrote:
Dimitris Glezos wrote [edited]:

Ένα project το οποίο βγάζει το λάδι από όλους σχεδόν τους χρήστες που το χρησιμοποιούν είναι ένα project το οποίο απέτυχε για μένα.


Ta parales...  ena project krinetai apo polloys paragontes,
to "user-friendliness" einai enas apo aytoys.

Δεν αναφερόμουνα στο user-friendlyness, αλλά στο χρόνο και την προσπάθεια που χρειάζονται οι χρήστες του για να πετύχουν κάτι. Το latex έχει βελτιωθεί *ελάχιστα* τόσα χρόνια σε αυτό τον τομέα. Ένα εργαλείο υποτίθεται ότι σε βοηθάει να κάνεις τη δουλειά σου. Αν σιγά σιγά νιώθεις ότι σε δυσκολεύει περισσότερο από όσο σε ευκολύνει, χάνει την αξία του σαν εργαλείο.

Hdh ta perissotera sxetika paketa xrhsimopoioyn xml internally
(Office, InDesign, gia na mh milhsw gia to "arxaio" Framemaker).

To thema einai oti (me thn eksairesh toy InDesign),
kanena apo ta alla den plhsiazei se poiothta apotelesmatos
ayta poy pairneis me TeX, opote den thewroyntai antagwnistes
alla ftwxes enallaktikes (estw, "pio filikes").

Το θέμα δεν είναι αν χρησιμοποιείται XML, αλλά το *πώς* χρησιμοποιείεται. Θα μπορούσε π.χ. να υπάρχουν tags του στυλ <largeFont> και tags του στυλ <heading1>. Το πρώτο είναι κωλοXML και το δεύτερο είναι σημασιολογικά ορθή XML.

Η σωστή (tm) προσέγγιση για μένα είναι να καθιερωθεί ένα πρότυπο στο οποίο θα συμμετέχουν πολλοί φορείς οι οποίοι θα αντιπροσωπεύουν σφαιρικά το typesetting community και όχι μόνο ένα φορέα, ώστε να γίνει "σημασιολογικά" πρότυπο και όχι απλά τυπικά..

Xmmm, twra poy to skeftomai, ayto akribws einai poy thelw.
De xreiazomai "editor", thelw aneksarthth "document formatting engine".

Ακριβώς. Αν γίνει σωστά η φάση της σχεδίασης και του προγραμματισμού ενός τέτοιου προτύπου, θα μπορείς να παράξεις ό,τι θες όπως το θες μέσω ανάλογων XSL Transformations, να "πηδάς" από πρότυπο σε πρότυπο και να κερδίζεις τα πλεονεκτήματα όλων τους, θεωρητικά τουλάχιστον.

Όπως το βλέπω εγώ, ένας editor στον οποίο θα μπορούσες ανα πάσα στιγμή να "κρύψεις" τα tags σημασιολογίας, αν "κόβεις" ένα module (π.χ. το module URL) να κάνει fallback σε άλλο πιο βασικό module (π.χ. να κάνει τα <URL> σε απλά underlined σαν fallback) και να έχει ξεχωριστό interface για την εμφάνιση (μέσω CSS), θα ήταν ό,τι πρέπει. Να είναι δηλαδή ταυτόχρονα ένας απλός text editor, ένας σημασιολογικός αντιστοιχιστής και μια εφαρμογή προαρμογής εμφάνισης... Ζητάω πολλά; :)

Nai, alla pali to apotelesma den exei thn idia poiothta,
opote ti na to kanoyme...

Αυτό φτιάχνεται υποθέτω, όχι;

(άσε που περιγράφεται μέσω DTD αντί Schema)

OK, ayto me endiaferei.  Ti einai ayto poy thewreis
oti einai toso shmantiko sta schemas poy den kalyptetai me dtd ?
(gia to sygkekrimeno thema milaw)

Το συγκεκριμένο θέμα τονίζει πολύ περισσότερο τα πλεονεκτήματα της XML Schema λόγω του μεγέθους του και των πολλών plug-ins που θα έχει (βάλε π.χ. MathML, SVG, λίστες, πίνακες, πίνακες-extra...)

Καταρχάς είναι το ίδιο το schema XML, οπότε είναι πολύ πιο εύκολα επεκτάσιμο. Αυτό σημαίνει πως κάποιος μπορεί να το τροποποιήσει λίγο προσθέτοντας δικά του tags για έξτρα functionality, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι δε χρειάζεται για κάθε μικρή αλλαγή στο πρότυπο να αλλάζουν τα πάντα (από τις σελίδες του φορέα που το δημιούργησε μέχρι τους parsers κλπ). Για ένα πρότυπο περιγραφής τόσο περίπλοκων δομών σαν ένα word document, είναι πολύ σημαντική η επεκτασιμότητα.

Δεύτερον, επειδή τα DTDs δημιουργήθηκαν πριν τα namespaces, δεν έχουν σωστή υποστήριξη για αυτά (π.χ. δύσκολα κάνεις οικογένειες tags όπως svg:graphic και bmp:graphic κλπ) και βασίζεσαι σε απλές αντικαταστάσεις λέξεων και τέτοιες "χακεριές" για να υλοποιήσεις namespaces. Αυτό αποτελεί τεράστιο overhead για τη συντήρηση του προτύπου..

Ή παντού XML ή πουθενά με λίγα λόγια :)

Δ.


--
Dimitris Glezos
Jabber ID: glezos [ at ] jabber [ dot ] org, GPG: 0xA5A04C3B
http://dimitris.glezos.com/

"He who gives up functionality for ease of use
loses both and deserves neither." (Anonymous)
--


αναφορές

πλοήγηση μηνυμάτων