ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: ellinika kai gnu/linux

O/H Thanos Kyritsis έγραψε:
On Thursday 25 May 2006 20:59, Simos Xenitellis wrote:
...
Στη λίστα i18ngr δε βλέπω ένα τέτοιο θετικό περιβάλλον (δεν είναι
τόσο κακό όσο η LGU), όπως
μπορείς να δεις από πρόσφατα θέματα που έχουν συζητηθεί.
Είμαι ευχαριστημένος από τη λίστα ubuntu-gr οπότε προτιμώ να αφιερώνω
χρόνο εκεί.

Ναι, δε σε υποχρεώνει κανείς να συμμετέχεις στην i18ngr. Αλλά αυτό δεν αλλάζει καθόλου τα περί "καουμποΐστικων" που ανέφερα στο 1ο mail.
Απορρίπτω τέτοιους χαρακτηρισμούς.
Κλειστήκατε στην ubuntu-gr, με τα εργαλεία του gnome και τα flash animations και νομίζετε ότι κάνετε support για όλους τους Linux users. Ε, συγγνώμη που στο λέω έτσι χύμα και μειώνω την εικόνα μου σε σένα, αλλά έτσι είναι είτε θες να το παραδεχτείς είτε όχι.
Εδώ χρησιμοποιείς πληθυντικό λες και υπάρχει ενορχηστρωμένη διαδικασία παράκαμψης της i18ngr. Η λίστα ubuntu-gr είναι κατά βάση για τα ubunto-ειδή. Για άλλες διανομές οι χρήστες
λαμβάνουν βοήθεια σε ad-hoc μορφή από άλλες λίστες ή forum.
Και για να σε πάω στο αγαπημένο σου blog και το επίμαχο post μου στην LGU, το 1ο πράγμα που έγραψα σε εκείνο το post είναι ότι αρχίσατε χακιές αριστερά και δεξιά. Ισχύει ακόμα. Όταν σκάσει ένα bug που εσύ θα το δείς στο Ubuntu, μπράβο σου και καλά θα κάνεις να τρέξεις να φτιάξεις το Ubuntu.
Αν υπάρχει κάποια διόρθωση που έχει έννοια να γίνει upstream, γίνεται upstream. Ούτως ή άλλως,
το σφάλμα θα σημανθεί ότι χρειάζεται λύση πρώτα στη πηγή.
Πιστεύω ότι δεν είσαι μέλος της λίστας ubuntu-gr. Μπορείς να δεις το αρχείο της λίστας αν υπάρχουν "χακιές δεξιά και αριστερά" και να αναφέρεις. Πιστεύω ότι δε θα βρεις.
Όμως αντικειμενικά, αυτό είναι λάθος αντιμετώπιση που μπορεί να δημιουργεί και προβλήματα. Γιατί αν υπάρχει bug σε project που αφορά όλες τις διανομές, πρέπει το patch να είναι global, όχι Ubuntu specific.

Αν δημιουργούμε με hack-ο-patchαρίσματα forks αριστερά και δεξιά, θα χάσουμε τη μπάλα. Θα δουλεύει μόνο το Ubuntu καλά και όλα τα άλλα χάλια.
Δεν υφίσταται καν ζήτημα για "forks", οι διορθώσεις είναι γενικά σε χαρακτηριστικά της ίδιας της διανομής. Προσωπικά με ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή οι διανομές Ubuntu και Fedora, και γνωρίζω
ότι υπάρχουν πολλά άτομα που βοηθάνε ανεξάρτητα στις διανομές αυτές.
Οπότε ναι, αν θές political correct localization/internationalization support, μιλάμε για i18n/l10n, όχι για ubuntu-gr. Αλλά αυτό είναι φυσικά προσωπική μου άποψη, την οποία έχω δικαίωμα να εκφράζω σε κάθε λίστα όσο κι αν σε ενοχλεί και σου φαίνεται σπαστικό. Άλλο τόσο σπαστικό μου φαίνεται σε μένα 10 άνθρωποι να ρίχνουν την ενέργεια μόνο στο Ubuntu και όχι κεντρικά.

Είναι ακριβώς η ίδια πίκρα που συζητούσαμε παλιότερα: το να κάνει μαγκιές η RedHat με τους πυρήνες και να μη δίνει πίσω τα patches ή να είναι τόσο ψηλομύτες οι kernel developers που να μην τα δέχονται ακόμα κι αν μερικές φορές πραγματικά αξίζουν.
Ενδιαφέρον.

Για να γράψει κάποιος ελληνικά στην κονσόλα σε κατάσταση Unicode, χρειάζεται μια πολύ μικρή διόρθωση (μερικές γραμμές) στο πυρήνα του Linux. Αυτό είναι συγκεκριμένα για την προσθήκη τόνων/διαλυτικών. Για την ιστορία αυτή έγιναν συζητήσεις για μερικούς μήνες σε διάφορες λίστες και στάλθηκε η διόρθωση στη λίστα linux-kernel. Εκεί με κομψό τρόπο
η όλη δουλειά απορρίφθηκε. Γιατί;
Διότι η κονσόλα αποτελεί "emergency console", δηλαδή είναι μόνο για κατάσταση ανάγκης όταν το σύστημα καταρρεύσει. Το γεγονός ότι υποστηρίζει και την εμφάνιση κειμένου Unicode είναι μια άλλη ιστορία. Η σωστή λύση είναι η χρήση user-space terminal emulator μέσω framebuffer (π.χ. jfbterm)
Η απάντηση μας; "Ευχαριστώ πολύ". Πραγματικό, όχι ειρωνικό.
https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_bug.cgi?id=143014

Στη διανομή Fedora υπήρξε το ενδιαφέρον να γίνει χρήση της DejaVu. Προτάθηκε, οι Σαράντης και Νίκος ενίσχυσαν αρκετά, ωστόσο στο τέλος δεν μπήκε (θα αναθεωρηθεί τελικά για FC6). Κάποια ζητήματα
μετά έδειξαν ότι υπάρχει σε ένα βαθμό δίκαιο που δεν μπήκε τώρα. Όμως,
μια τυπική εγκατάσταση FC5 θα έχει σημαντικό πρόβλημα στην εμφάνιση ελληνικών.
Χρειάζεται να μπουν ελληνικές γραμματοσειρές και να ρυθμιστούν κατάλληλα.
Εδώ δεν είπαμε ευχαριστώ ακόμα μιας και θα το ξαναπιάσουμε σε μερικούς μήνες.
https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_bug.cgi?id=143014

Είναι πολύ εύκολο να χαρακτηρίζουμε τους υπόλοιπους "ψηλομήτες". Το να συνεργαστούμε μαζί τους ενώ βρίσκονται στην άλλη πλευρά του κόσμου και να έχουμε ένα αποτέλεσμα είναι το δύσκολο κομμάτι.
Η συνεργασία αυτή είναι η ιδέα του ελεύθερου λογισμικού.

Σίμος


απαντήσεις

αναφορές

πλοήγηση μηνυμάτων