ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: debconf.gr is on the air!

Nick Niktaris wrote:

Στις Πεμ 13 Ιουλ 2006 00:11, ο/η Emmanuel Galatoulas έγραψε:

Το ήξερα ότι θα φτάναμε (παλι) εδώ...

Η ιστορία με το Debconf στην Ελλάδα για μένα είχε τελειώσει αρκετά πριν βγει η όλη ιστορία στον “αέρα” όταν κάποια στιγμή έτρεξα λίγο για να βοηθήσω τον φαίδων που είχε μείνει μόνος του να τρέχει. Κατάλαβα τις απαιτήσεις αυτού του εγχειρήματος και είπα ότι απλά δεν είχαμε τα φόντα για κάτι τέτοιο αυτή την στιγμή.

Αγαπητέ Νίκε δεν χρειάζονται μελοδραματικοί τόνοι εκεί που δεν ταιριάζουν καν. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι ούτε σκότωμα ούτε τίποτα άλλο. Είναι μια υγιής και
ανοιχτή συζήτηση ακριβώς όπως χρειάζεται για να μπορέσουμε κάποια στιγμή
να προσανατολιστούμε συζητώντας στο αέρα και όχι στα τηλέφωνα σε συνεννοήσεις
"κορυφής".

Το ζήτημα που πρώτα απ' όλα θα έπρεπε να μας απασχολήσει είναι η ευκολία με την
οποία περάσαμε στο ντούκου το ότι ενώ υπήρχε εκφρασμένη διάθεση για την
διεκδίκηση του Debconf7, ο Φαίδωνας πήγε στο Μεξικό με κύρια "αποστολή" να προβάλλει αυτή τη διεκδίκηση, φτάνουμε δυόμισι μήνες μετά να μην έχει ακουστεί ΤΙΠΟΤΑ και να τηρείται μια περίεργη σιγή "ιχθύος". Όπως αναφέρω και στο προηγούμενο μήνυμά μου, αυτή τη στιγμή στο wiki του Debian για το DebConf9 είμαστε οι μόνοι που ενώ παρουσιαζόμαστε να διεκδικούμε το Debconf9 σαν συνέχεια της διεκδίκησής μας για το Debconf7, δεν υπάρχει το παραμικρό link ή υλικό σχετικά με αυτή τη διεκδίκηση, μια διεκδίκηση που δεν έγινε ποτέ.

Προτείνω άλλωστε οποιοσδήποτε παρακαλουθεί αυτή τη συζήτηση να δείξει μια ματιά στο τι είχε διαμειφθεί στις λίστες open-source και debian-l10n-greek για να μπορέσει να
έχει μια εικόνα του τι συμβαίνει. Διαφορετικά τα συμπεράσματα θα είναι πολύ
παραπλανητικά.

Δεν πρέπει αυτή η εξέλιξη να μας απασχολήσει και να μας προβληματίσει? Πιστεύω ναι
και κάποια συμπεράσματα που έβγαλα ήταν ότι:

1) Θα πρέπει να πάψουμε σαν γνήσιοι ελληνάρες να παλινδρομούμε μεταξύ
της "ατομικής" και καλά έξαρσης , του τρόπου να κάνουμε πράγματα με
το προσωπικό μας "μεράκι" και "κύρος" και "γνωριμίες" και τον μπάρπα από την
Κορώνη σε τελική ανάλυση, και του ευτελισμού κάθε έννοιας κοινότητας και
συλλογικότητας που μόνο εδώ απόσο γνωρίζω τα έχουμε καταντήσει συνώνυμα
της απάθειας, της αδιαφορίας και της συλλογικής ανευθυνότητας.

Εγώ θέλω το Debconf στην Ελλάδα? Ναι θέλω αλλά μόνο αν μπορούμε να το κάνουμε σωστά. Αλλά έχετε σκεφτεί αν μπορούμε? Η δική μου γνώμη είναι πως όχι, μιλάμε για debconf όταν δεν μπορούμε να οργανώσουμε ούτε ένα τόσο δα πανελλαδικό workshop. Με το ζόρι οργανώσαμε ο Κώστας, ο Ζαβρας, και μερικά άτομα ακόμα το δεύτερο στην Θεσσαλονίκη . Ναι το δεύτερο workshop έγινε με προσωπικό κόπο λίγων ανθρώπων. Κάναμε δουλειά στο δεύτερο? Οχι ή ήταν τόσο μικρή που δεν την είδα. Το debconf ξεκίνησε ως προσωπικό “μεράκι” του Κώστα, αυτός είναι που θέλει πιο πολύ από όλους μας να γίνει και μιας και τυχαίνει να ξέρω τον κώστα, το σίγουρο είναι ότι δεν το κάνει ούτε για προσωπική προβολή, ούτε γιατί θεωρεί τον εαυτό του “αρχηγό”. Θέλει να το κάνει για τους άλλους και γιατί πιστεύει σε αυτό. Πρέπει δηλαδή σε κάθε ευκαιρία να σκοτωνόμαστε? Είμαστε που είμαστε λίγοι δεν έχουμε το περιθώριο να χάσουμε κανέναν. Άτομα που έχουν αποδείξει ποιοι είναι.

2) Οι εμπειρίες από τα ίδια τα Debconf δείχνουν όπως είπα και πριν ότι ακριβώς
αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια γερή κοινότητα ανθρώπων που να μην βλέπουν
τα πράγματα σαν "προσωπικά" στοιχήματα. Κοινότητα σημαίνει ένα ζωντανό και ανήσυχο περιβάλλον που να ενισχύει την διάθεση αυτών που θέλουν να συμβάλλουν πιο άμεσα και δραστήρια να το κάνουν. Τα πράγματα δεν χτίζονται ρε παιδιά από τα πάνω αλλά από τα κάτω. Δεν κάνουμε πράγματα "για τους άλλους" αλλά "με τους άλλους". Γιατί αυτό είναι και το πρόβλημά μας εδώ, όσα workshop και να γίνουν με τον προσωπικό μας μόχθο και μαγκιά σε τελική ανάλυση θα πηγαίνουν στράφι αν δεν υπάρχει αυτή η έστω ανήσυχη και με μια κάποια δυναμική "δεξαμενή" που να στηρίζει και να επωάζει αυτές τις δράσεις. Αυτό είναι η κοινότητα σε τελική ανάλυση, αυτή η δεξαμενή που δίνει συνέχεια και διάρκεια. Διαφορετικά μιλάμε για ένα "κλαμπ" ανθρώπων στις οποιεσδήποτε αντίξοες συνθήκες καταρρέει. Όμως η κοινότητα του Debian στην Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να καταρρέει και να πέφτει σε χειμερία νάρκη επειδή ο Κώστας ο Μαργαρίτης είναι στο στρατό ή εγώ σε εξερευνητική αποστολή στην Ανταρκτική κι εσύ σε ταξίδι αναψυχής στις Βερμούδες (τυχεράκια!)

Ούτε το μέτρο της δράσης αυτής της κοινότητας είναι τα δυο ή τρία workshop, ούτε καν ένα Debconf. Ας μην αποκτούμε σύνδρομα "ολυμπισμού". Το μέτρο της δράσης της φαίνεται και στο ότι για παράδειγμα μέσα σε ένα χρόνο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ένας ISP με 15.000 χρήστες, πέρασε το 90% των server του σε Debian, ότι ένα σωρό πιτσιρικάδες έρχονται και σου ζητάνε να τους πεις για το Debian κι ένα σωρό άλλα τέτοια. Αυτή είναι η κοινότητα αγαπητοί μου φίλοι, πολύ απλά.

Και ενώ λοιπόν πρέπει να γίνουν γίνουν χίλια δυο πράγματα πριν καταφέρουμε να έχουμε το debconf στην Ελλάδα ο Μανώλης πήγε και έκανε το debconf.gr, πιστεύεις Μανώλη ότι αυτό έλειπε? Ένα site και μάλιστα με αυτό το όνομα? Δηλαδή όλη η οργάνωση θα γίνει μέσω ενός site? Ρώτησες στο Debconf-team αν μπορείς/πρέπει να κάνεις το συγκεκριμένο site με αυτό το όνομα? Πήρες την γνώμη κάποιου άλλου? Αυτή η απόφαση ήταν μόνο δική σου ή το αποφασίσατε κάποια άτομα να το κάνετε μαζί? Θα μου πεις είναι κακό? Για μένα ειναι και δεν αναφέρομαι στο ίδιο το Site αλλά στο όνομα. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν έκανες αυτή την κίνηση και έβγαζες ένα site του τύπου www.manolis-for-debconf-in-Greece.gr ή ότι άλλο ήθελες, την μόνη γνώμη που θυμάμαι σχετικά με το site είναι αυτή του Zvr, αλλά προφανώς δεν την έλαβες υπ οψη σου Ένα τέτοιο site από την φύση του είναι προσωρινό (μέχρι να γίνει ή να μην γινει το debconf στην ελλάδα) άρα η επιλογή του ονόματος (για μένα) είναι λάθος. Αν έχεις κάτι ποιο μόνιμο στο νου σου κακώς δεν μπήκε μέσα στο .debian.gr όπως είναι για παράδειγμα το events.debian.gr Αναρωτιέμαι αν έχει ξεκινήσει κανείς site για το debconf8. Ότι βρήκα ήταν κάτω από το wiki του debian.org Ναι εμείς οι Έλληνες πρωτοπορούμε για ακόμα μια φορά. Ας σκοτωθούμε όμως εν τω μεταξύ.

κι εδώ παρεξηγείς πράγματα Νίκο. Η πρόταση εκφράστηκε ανοιχτά και δημόσια.
Μόνο τρεις άνθρωποι μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν κι εσύ όπως ξέρεις δεν ήσουν ένας από αυτούς. Ο Αλέξης ο Ζάβρας πρότεινε κάτι όπως το debian9ingreece και φυσικά το έλαβα υπόψη μου. Μόνο ο ένας από τους τρεις εκφράστηκαν αρνητικά για την ιδέα.
Μετά από δυο βδομάδες σιωπής αποφάσισα να το κάνω πιστεύοντας
ότι προφανώς δεν υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις. Δεν ξέρω αν κάποιοι περίμεναν να σηκώσω το τηλέφωνο και να το συζητήσουμε έτσι. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι αυτό το στυλ μου. Τέτοια θέματα μπαίνουν ανοιχτά και εκεί πρέπει να συζητούνται. Δεν έχω προσωπικά
ούτε να κρύψω ούτε να "διαπραγματευτώ" το παραμικρό.

Σκέφτηκα λοιπόν κάποια ονόματα και αποφάσισα τελικά, μόνος μου βέβαια,
δεν υπάρχουν άλλοι "συνωμότες"!-το debconf.gr από την άποψη της συντομίας,
της αναγνωρισιμότητας και της διάρκειας. Γιατί πολύ απλά μπορεί να μην είναι προφανώς
το Debconf9 που να πάρουμε αλλά κάποιο άλλο.

Όσον αφορά τώρα τα περί "εξουσιοδότησης" ή γιατί να μην είναι κάτω από το debian.gr και λοιπά. Μα καλά πρώτα απόλα δεν προβληματίζεστε γιατί το ίδιο το debconf.org δεν είναι
κάτω από το debian.org για παράδειγμα!???!
Αφενός γιατί το Debconf είναι ευρύτερο από το ίδιο το Debian project και αφετέρου
γιατί βέβαια κανένας σοβαρά σκεπτόμενος δεν θα θεωρούσε ότι το debconf.org
είναι ανταγωνιστικό προς το debconf.debian.org  ή το events.debian.org.

Χρειάζεται καμμιά εξουσιοδότηση από το debconf.org? Δεν μου φαίνεται λογικό,
γιατί δεν νομίζω ότι το debconf.org έχει το legal status που έχει το debian.org
για παράδειγμα. Αφορά την διοργάνωση των Debconf και αυτό είναι όλο.

Είναι δυνατόν να θεωρήσει κανείς ότι το να υπάρχουν άλλα sites που να προωθούν και να προβάλλουν το Debian είναι σε βάρος του Debian? Μα τι λέμε τώρα! Αντίθετα
επιδίωξη όλων μας θα ήταν να υπάρχουν όχι μόνο ένα και δύο αλλά εκατόν δύο
τέτοια site. Είναι δυνατόν να θέλουμε να επιβάλλουμε τέτοιες ξεπερασμένες, παλαιοκομματικές αντιλήψεις λες και η κοινότητα του Debian είναι κανένα κόμμα με το "επίσημο"
Πολιτικό Γραφείο και το επίσημο και μοναδικό "κομματικό όργανο" ?

Τέλος είναι προφανές και το τόνισα άλλωστε ότι το domain δεν έχει φυσικά
κατοχυρωθεί σε μένα! Κάτι τέτοιο θα μου ήταν αδιανόητο. Αυτό που
πιστεύω-και το έχω επανειλημμένα εκφράσει- είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει η κοινότητα του Debian να αποκτήσει και ένα νομικό inteface ώστε να διευρύνει τις δυνατότητες δράσης της.

τώρα ειδικά για το debconf8 στη σελίδα του wiki υπάρχει αυτό:

Candidates:

   *

     Argentina -> We are still working on it. We'll fill in the
     checklist as soon as we decide on the exact city.

Also, if you are interested in hosting DebConf8, you should definitely get involved in DebConf7 <http://wiki.debian.org/DebConf7> organization.

Θα τους κατηγορήσει κανείς αν οι Αργεντινοί φίλοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν για την προετοιμασία της υποψηφιότητάς τους το debconf.ar ή κάτι ανάλογο? Όσο δε αφορά το debconf9 δείτε τα σχετικά
link από τους άλλους ενδιαφερόμενους και πού παραπέμπουν.


συγγνώμη για το μακροσκελές του μηνύματος αλλά πρέπει κάπως να ξεκαθαρίσουμε
τα πράγματα και να αρχίσουμε να συζητάμε επί της ουσίας.


Μανώλης


απαντήσεις

αναφορές

πλοήγηση μηνυμάτων