ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

10th International VC Forum report: Η νεανική επιχειρηματικότητα χρειάζεται τους Business Angels

  • Subject: 10th International VC Forum report: Η νεανική επιχειρηματικότητα χρειάζεται τους Business Angels
  • From: Dimitris Tsigos <tsigos [ at ] vtripgroup [ dot ] com>
  • Date: Thu, 25 Jun 2009 13:05:54 +0300
[ελπίζω οι αποδέκτες της λίστας να βρουν το παρακάτω ενδιαφέρον]

*10th International VC Forum report: Η νεανική επιχειρηματικότητα χρειάζεται τους Business Angels* <http://onehundredstartups.blogspot.com/2009/06/10th-international-vc-forum-report.html>

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε όλοι τις εργασίες του 10th International Venture Capital Forum που έγινε στην Αθήνα στις 16 & 17 Ιουνίου, έχοντας μεταξύ άλλων και τη χορηγία της ΟΕΣΥΝΕ.

Η πρωτοβουλία των One Hundred Start Ups έδωσε δυναμικό παρών αφού έξι από τα μέλη της έκαναν συναντήσεις με Venture Capital Funds που συμμετείχαν στο Forum, ενώ σε μια παράλληλη δραστηριότητα, 14 μέλη της πρωτοβουλίας έκαναν παρουσιάσεις στην εταιρεία AXIOM Capital παρουσιάζοντας τα επιχειρηματικά τους σχέδια για προώθηση σε επενδυτές του εξωτερικού.

Η ΟΕΣΥΝΕ με αιχμή του δόρατος τα One Hundred Start Ups θα συνεχίσει με όλες της τις δυνάμεις την καμπάνια της για την προώθηση της διάθεσης επιχειρηματικών κεφαλαίων υψηλού ρίσκου σε νέους επιχειρηματίες έντασης γνώσης και εξωστρέφειας.

Το βασικό συμπέρασμα των συζητήσεων, τόσο στις ομιλίες όσο και στο περιθώριό τους, ήταν ένα και μοναδικό: Χρειαζόμαστε τους Business Angels. Σήμερα είναι σχετικά εύκολο να βρει κανείς 20.000 - 30.000 ενώ υπάρχει δυνατότητα υποβολής σχεδίων σε Venture Capitals για σχέδια δυο ή τριών εκατομμυρίων.

To θέμα όμως είναι ότι τα 20-30Κ€ δεν φτάνουν για να ξεκινήσεις ενώ τα 2-3 Μ€ δεν ξέρεις τι να τα κάνεις.

Η απάντηση στο ζήτημα αυτό είναι οι Business Angels και τα Accelerators. Επενδύσεις ύψους 200 - 300 Κ€ μπορούν να δώσουν το proof-of-concept σε ένα Start-Up που απευθύνεται στη διεθνή αγορά ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει σε 2nd round ύψους 2-3 Μ€, ή και περισσότερο, από κάποιο VC Fund.

H ΟΕΣΥΝΕ έχει δηλώσει δημόσια την πρόθεσή της να λειτουργήσει το πρώτο τέτοιο Start-Up Accelerator στην Ν.Α. Ευρώπη, λειτουργώντας τόσο on-line όσο και αναβιώνοντας το κτηριακό συγκρότημα 4.700 μ² του ιστορικού Εκπαιδευτικού Συνδέσμου Αθηνών "Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ".

Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΕΣΥΝΕ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στο ΤΑΝΕΟ και στην Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων να εξετάσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης του παραπάνω εγχειρήματος ώστε με ανοιχτό και διάφανο τρόπο να ενισχυθεί σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων Start Up με ικανά κεφάλαια για το proof-of-concept του αντικειμένου τους.

Παράλληλα, η ΟΕΣΥΝΕ διακηρύσσει την αποφασιστηκότητα των μελών της να προχωρήσουν στη λειτουργία του Accelerator με ίδια κεφάλαια και με στρατηγικές συνεργασίες δικτύων Business Angels από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας έντασης γνώσης και εξωστρέφειας είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση των χρονιζόντων και διαρθρωτικών προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας. Οι νέοι επιχειρηματίες αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και αναμένουμε από την Πολιτεία να πράξει αναλόγως.

Δημήτρης Τσίγκος

Πρόεδρος
Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών | Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας www.esyne.gr <http://www.esyne.gr/> | www.epe.org.gr <http://www.epe.org.gr/>

αναφορές

πλοήγηση μηνυμάτων