ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Open source sto dhmosio

Konstantinos Margaritis wrote:

On Nov 15, 2009, at 6:16 PM, Angelos Karageorgiou wrote:

Μισό λεπτό

Ο κύριος λόγος γιατί μια κυβέρνηση θε έπρεπε να χρησιμοποιήσει Open
Source είναι το κόστος των licenses. Για να μπορέσουμε να κάνουμε μια
αρχή θα πρέπει κατ' αρχήν να γίνει μια κοστολόγηση των επιμέρους εξόδων,
και μετά μια στρατηγική ανάπτυξη προς απεξάρτηση , βήμα βήμα.

Δεν είναι μόνο τα licenses, μάλλον ένα μικρό ποσοστό είναι. Το θέμα είναι η υποστήριξη και η βιωσιμότητα. Γιατί, για σκέψου. Αν για κάποιο λόγο, ο Exchange αύριο θεωρηθεί obsolete προιόν από την Microsoft, τι σημαίνει αυτό για το δημόσιο;
Αλλο ένα ατέρμονο upgrade path απο τεχνικούς πού ξέρουν να πατάνε το <NEXT> κουμπί. Απο εταιρείες κλειστού λογισμικού υπάρχει υποσ΄τηριξη, αλλά κοστίζει πολύ περί τα 200ε/ω, και δεν θα είχα πρόβλημα να τα πληρώνω εάν οι τεχνικοί που μου έστελναν με τα Ν^Ψ certifications δεν ήξεραν παρά μόνο να πατάνε το κουμπί <ΝΕΧΤ>, με αποτέλεσμα να κάνω εγώ τις δουλειές που έχω ήδη πληρώσει....

Εάν δεν είμουν σαφής αρκετά επιτρέψτε μου.Κοστοστρεφικά γενικά υπάρχουν δύο όροι capex & opex , ήτη κόστος απόκητησης που είναι και αποσβέσιμο και κόστος χρήσης ή ο φόρος της (microsoft/oracle/spss) etc. etc. Αυτό είναι και η μεγαλύτερη πληγή στις εταιρείες γενικότερα και υποψιάζομαι και στον κρατικό μηχανισμό.
Τεράστιο κόστος για αναβάθμιση, όχι γιατί η τεχνολογία είναι παρωχημένη αλλά γιατί μια εταιρεία αποφάσισε να διακόψει το προϊόν της. Τα ωφέλη είναι πολλά, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, απλά πρέπει να γίνει με σωστό σχεδιασμό και πλάνο.

Βλέπε παραπάνω.

Ρωτάς ποιος μπορεί να υποστηρίξει email service στο δημόσιο; Όλοι εδώ μέσα μπορούν να στήσουν ένα postfix+ldap+webmail+spam+antivirus+κλπ. Το θέμα είναι πόσο σωστά σχεδιασμένο είναι, πόσο καλά υποστηρίζεται και πόσο αξιόπιστο είναι. Η τιμή είναι δευτερεύουσα. Άλλωστε δεν υπάρχουν licenses σε μια τέτοια λύση και ο exchange δεν παρέχει και ΤΟΣΑ παραπάνω.
Δεν είναι θέμα αξιοπιστίας, αυτό έχει λυθεί, η τιμή _/*ΔΕΝ */_είναι δευτερεύουσα, είναι σημαντική ειδάλως δεν θα κάναμε αυτη τη συζήτηση. Εαν έχει τους γεννετήσιους αδένες το κράτος , το σχεδιάζω δωρεάν με 5 εννιάρια αξιοπιστία, αλλά η διαχείρισή του κοστίζει, όσο κοστίζει και η διαχείριση ενός κλειστού συστήματος.

Ο exchange είναι υπεροχη λύση για μια εταιρεία που έχει αποφασίσει να επενδύσει σε αυτόν. Στο δημόσιο όπου οι αγορές γίνονται απο το δικό μου εισόδημα/εφορία απαιτώ να μήν δίνονται τα λεφτά σε μια οποιαδήποτε εταιρεία , Ελληνική η Ξένη, αλλά να δημιουργείται μια αξία για μένα και για τα παιδιά μου , απο το ξόδεμα αυτών των χρημάτων. Η αξία αυτή στην πλέον απλή μορφή της, για την συγκεκριμμένη αγορα λέγεται απλώς μή εξαγωγή συναλλάγματος και δημιουργία θέσεων εργασίας εσωτερικά. Η όπως το λέγαν στο χωριό που σπούδασα, self sufficiency.


Ασκηση για τους μαθητευόμενους μάγους: βρείτε άλλα τέτοια software pairs στη θέση των exchange vs postfix και υπολογίστε το κόστος opex σε κάθε περίπτωση. Για να σας βοηθήσω σας δίνω ένα Oracle vs Postgresql.

απαντήσεις

αναφορές

πλοήγηση μηνυμάτων