ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

PowerPC Open Source Hardware Bounty

(Το στέλνω σ' αυτές τις λίστες γιατί είναι σχετικό με open source, αγνοήστε το αν το θεωρείτε άσχετο)

Τον τελευταίο καιρό, έκανα μια μίνι-έρευνα αγοράς [1] για την κατασκευή ενός low-power, high performance PowerPC board βασισμένο στον επεξεργαστή της Freescale MPC8610 [2] (κάτι γρηγορότερο από Intel Atom αλλά κατανάλωση πιο κοντά σε ARM cpu). Εν πάσει περιπτώσει, η έρευνα δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά προκάλεσε αρκετό ενδιαφέρον από εταιρείες και συγκεκριμένα από τη Genesi USA -με την οποία και συνεργάζομαι από το 2004- και τον affiliated NPO Power2People. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία ενός bounty για open source hardware.

Πληροφορίες για το hardware bounty βρίσκονται στη σελίδα του Power2People [3]. Η εταιρεία Genesi υποστηρίζει πλήρως αυτήν την προσπάθεια και με τις γνωριμίες τους πολύ σύντομα θα δούμε και άλλες εταιρείες που ενεργοποιούνται στο χώρο των PowerPC να δείχνουν ενδιαφέρον για την προσπάθεια αυτή.
Τι το ιδιαίτερο λοιπόν έχει αυτό το project;

Όπως αναφέρω στην ανακοίνωση [4], ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ! Αυτό σημαίνει σχηματικά διαγράμματα (PDF/Protel), PCB design αρχεία (Gerber files), Bill of Materials (κατάλογος components που απαρτίζουν το board), κλπ. Η επιλεγμένη άδεια χρήσης είναι μια κατάλληλη για τέτοιου είδους έργα και κοντά στο πνεύμα της GPL, η TAPR Open Hardware License [5]. Αυτό σημαίνει ότι μετά το τέλος του σταδίου σχεδιασμού του board, ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να παράγει το board και να το πουλήσει χωρίς καμία άλλη απαίτηση -κάτι αντίστοιχο γίνετια και με το BeagleBoard. Επίσης, ένα θετικό αυτής της άδειας χρήσης είναι ότι βεβαιώνει ότι δύο παραγωγοί του ίδιου ή τροποποιημένων boards δε μπορούν να μηνύσουν ο ένας τον άλλον για θέματα πατεντών (κάτι που δεν καλύπτει η GPL).

Παράλληλα σύντομα θα ξεκινήσουν και software bounties (kernel development, firmware integration, drivers, κλπ). Ο ρόλος μου στο έργο θα είναι κυρίως software development και project management.

Το συγκεκριμένο έργο, το βλέπω πάρα πολύ σοβάρά και για να το αποδείξω έχω ήδη κάνει μια πρώτη δωρεά των 1000 ευρώ στο πρώτο στάδιο και δεν πρόκειται να σταματήσω εκεί.

Αν έχετε απορίες μπορείτε να μου στείλετε προσωπικό mail ή στη λίστα ή στο forum powerdeveloper.org.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας, αν ενδιαφέρεστε μη διστάσετε να συμμετέχετε σε αυτήν την προσπάθεια!

[1]: http://www.powerdeveloper.org/forums/viewtopic.php?t=1739

[2]: http://www.freescale.com/webapp/sps/site/prod_summary.jsp?code=MPC8610

[3]: http://www.power2people.org/projects.html

[4]: http://www.powerdeveloper.org/forums/viewtopic.php?p=12906#12906

[5]: http://www.tapr.org/ohl.html

πλοήγηση μηνυμάτων