ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Νέο ρεκόρ πιο σύντομης διαβούλευσης? [was: Διαβούλευση για ανάπτυξη [open source] συστήματος ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου]

  • Subject: Re: Νέο ρεκόρ πιο σύντομης διαβούλευσης? [was: Διαβούλευση για ανάπτυξη [open source] συστήματος ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου]
  • From: "Emmanouil Batsis (Manos)" <manos [ at ] abiss [ dot ] gr>
  • Date: Thu, 07 Oct 2010 02:21:17 +0300
On 10/06/2010 03:53 PM, Nikos Roussos wrote:
> Ναι, προσωπικά βρίσκω εύλογο το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για
> τέτοιες διαδικασίες. Άλλωστε αποδεικνύεται από τη συμμετοχή και τις
> εύστοχες παρατηρήσεις και σχόλια που λάβαμε.

Νίκο καταλαβαίνω ότι ακούγομαι σαν να "τρολάρω" αλλά πήρα την εντύπωση ότι οι παρατηρήσεις δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Δεν επηρέασαν το τελικό κείμενο και δεν σχολιάστηκαν από τους υπεύθυνους (ή από το κοινό, καθώς δημοσιεύτηκαν μετά την λήξη της "δημόσιας" διαβούλευσης).

Αυτό που βέβαια μπορεί να μου διαφεύγει είναι το αν είναι απόλυτες κάποιες απαιτήσεις είτε φραστικά είτε πρακτικά, ή απλά επηρεάζουν την βαθμολογία.

Για να εξηγηθώ, με το "φραστικά" εννοώ ότι η προκήρυξη ακούγεται σαν (για παράδειγμα) να περιλαμβάνει την συνεργασία/συμβατότητα με OCR/scanners κτλ στο αντικείμενο ανάπτυξης, ενώ αυτό προφανώς είναι ευθύνη του λειτουργικού/drivers και των προγραμμάτων που συνοδεύουν τέτοιο hardware.

Με το πρακτικά εννοώ (και πάλι π.χ.) την απαίτηση της EUPL η οποία δεν είναι διαδεδομένη και κατά συνέπεια είτε ανεβάζει το κόστος του έργου για τον υποψήφιο ανάδοχο πέρα από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό είτε τον αποκλείει εφόσον δεν επιθυμεί να κάνει re-license την επένδυση του.

Θεωρώ εν ολίγης ότι μετά από τις παρατηρήσεις που δόθηκαν θα έπρεπε να είχαν αποσαφηνίσει τέτοια σημεία ή/και την σημασία τους, καθώς μπορεί να αποπροσανατολίζουν κάποιον ενδιαφερόμενο και αυτό σίγουρα λειτουργεί ενάντια στον σκοπό ενός τέτοιου έργου.

Από την άλλη είμαι βέβαιος ότι υπάρχει η καλή θέληση από πλευράς των υπευθύνων, οπότε δεν θα παραξενευόμουν αν έβλεπα να διορθώνονται αυτές οι σημαντικές λεπτομέρειες, σε συνδυασμό ίσως και με μια παράταση για να ενημερωθεί έγκαιρα το κοινό.

Φιλικά,

Μάνος