ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Open source sto dhmosio

Kostas Boukouvalas wrote:
2009/11/23 George <email [ at ] freemail [ dot ] gr>:
Pou den prosferei pleonekthmata (to elefthero logismiko)?

Αν εξαιρέσεις ορισμένα προγράμματα 3D σχεδίασης (π.χ. Catia [1] ),
πουθενά. Δηλαδή προσφέρει παντού πλεονεκτήματα. Νομίζω όμως αυτό που
θέλει να πει ο κύριος καθηγητής είναι τα πλεονεκτήματα που ενδεχομένως
να προσφέρει *η υλοποίησή* του ελ/λακ σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα.

Μπορω - και το ξερεις - να σου αραδιασω καμμια δεκαρια τομεις στους οποιους δεν 'προσφερει πλεονεκτηματα' το ανοιχτο λογισμικο, και καμμια δεκαρια τροπους με τους οποιους 'δεν τα προσφερει'.

Δε θα το κανω ομως, γιατι το συγκεκριμενο επιχειρημα ειναι περιπου ισοδυναμο με το "το lada ειναι γρηγοροτερο απο το fiat, επειδη το πρωτο ειναι σοσιαλιστικο αυτοκινητο ενω το δευτερο καπιταλιστικο".

Το ζητουμενο δεν ειναι open source software η closed source software. Το ζητουμενο ειναι *καλυτερο, αποδοτικοτερο, ποιοτικοτερο, πιο ευελικτο, πιο διαχειρισιμο, υποστηριξιμο, φτηνοτερο - και καμποσα ακομα αντικειμενικοτερα κριτηρια - software. Software που να λειτουργει και να καλυπτει τις αναγκες μας.

Το αν το open source μοντελο αναπτυξης ειναι απο μονο του αρκετο για δωσει τα παραπανω πλεονεκτηματα (και γιατι), ειναι κατι που αμα θες το συζηταμε - προσωπικα πιστευω πως δεν ειναι - αλλα και παλι ειναι μια ψιλοirrelevant και απλα ακαδημαικου ενδιαφεροντος συζητηση.

Οσο περισσοτερο - τοσο ατομικα οσο και ως κοινοτητα - κολλαμε στο δεντρο των διπολων του ειδους opensource-closedsource, linux-microsoft, κτλ κτλ, τοσο θα ειμαστε καταδικασμενοι να χανουμε το δασος [1] της πληροφορικης γενικοτερα.


[1] Καποτε ηταν τραινο, αλλα τωρα λογω πρασινης αναπτυξης εχει γινει δασος.

απαντήσεις

αναφορές

πλοήγηση μηνυμάτων