ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Anoixto Kalesma


On Dec 21, 2009, at 7:09 PM, Faidon Liambotis wrote:

Apollon Koutlidis wrote:
Στην ίδια λίγο-πολύ βάση, ίσως θα ήταν καλό να θεσπιστεί και ένα .gov.gr
ή παρόμοιο domain,
Υπάρχει ήδη, νομίζω από την αρχή της λειτουργίας του ccTLD.
π.χ. kep.gov.gr

Τώρα γιατί όλα τα sites της κυβέρνησης δεν είναι κάτω από αυτό, δεν έχω
ιδέα. Έχω τις εξής υποθέσεις: α) δεν το ξέρουν, β) είναι πιο πολύπλοκο
γι' αυτούς να το πάρουν, γ) είναι πιο «δύσκολο» να ειπωθεί προφορικά
(άλλο mnec.gov.gr, άλλο mnec.gr).

Το θέμα δεν είναι το domain, αλλά εν μέρει η ομοιογένεια και η σπατάλη. Εξηγούμαι: το θεωρώ εντελώς χαζό να πληρώνει ο κάθε δήμος/ νομός/άλλος φορέας επιπλέον κόστη φιλοξενίας/domain τη στιγμή που υπάρχει ολοκληρωμένο δίκτυο ανάνεσα σε όλους τους νομούς του δημοσίου ( grnet? syzeyxis?). Μιλάτε για σπατάλη στο δημόσιο, να ένα τρανταχτό παράδειγμα:

Ας πούμε ότι όλα τα domains/hostings στο δημόσιο είναι περίπου 1000 (πιστεύω ότι είναι πολλά παραπάνω αλλά έστω):

Ένα τυπικό .gr domain κοστίζει περίπου 8-30€ το χρόνο (αναλόγως τον καταχωρητή ας πούμε μέση τιμή 15€). Τυπικό hosting για PHP sites κάπου 50-150€/χρόνο (έστω 100€ μέση τιμή), τα enterprise hostings είναι πολύ πιο ακριβά γιατί αγοράζεται εξ αρχής dedicated server και τα κόστη ανεβαίνουν κατακόρυφα. Πιστεύω όμως ότι αυτοί οι ιστότοποι είναι, πολύ λιγότεροι από 100, ~10% των 1000€. Χάριν του παραδείγματος ας θεωρήσουμε ότι τα κόστη του hosting για αυτές τις λύσεις κυμαίνονται γύρω στα 1000€/χρόνο. (Στην πραγματικότητα τα κόστη αυτά είναι 2 και 3 φορές πάνω γιατί πολλοί προμηθευτές χρεώνουν 2 και 3 φορές πάνω για κάτι τόσο trivial όσο ένα domain name).

(αλήθεια έχει κανείς στατιστικά για αυτά τα πράγματα; Μήπως βλέπετε την ανάγκη του Μητρώου Ιστότοπων Δημοσίου τώρα);

Απλά μαθηματικά:

Κόστη domain: 15* 1000 = 15.000€/χρόνο
Κόστη φιλοξενίας απλών ιστότοπων: 900 * 100 = 90.000€/χρόνο
Κόστη φιλοξενίας σύνθετων ιστότοπων: 1000 * 100 = 100.000€/χρόνο

Ένα τελικό κόστος περίπου 205.000€/χρόνο ΜΟΝΟ για κόστη domains/ hosting για 1000 domains. Σίγουρα τα κόστη που αναφέρω είναι πάρα πολύ μικρά, δε θα παραξενευόμουν αν μάθαινα τελικά ότι πρόκειται για 3πλάσιο ή 4πλάσιο αυτό το ποσό. Το θέμα είναι ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει ακριβώς πόσο κοστίζουν αυτά για το κράτος.

Anyway, τελικά είναι απλό: αυτά τα κόστη θα μηδενίζονταν ή τέλος πάντων θα ήταν ελάχιστα αν υποχρεωνόταν η μορφή *.gov.gr, άντε και με 2-3 άλλα domains για άλλες χρήσεις (πχ δήμους), κλπ.

Τέλος όσον αφορά την ομοιογένεια, νομίζω είναι προφανές. Φυσικά πρέπει να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και θα πρέπει η λίστα μερικών ή όλων των υπαρχόντων domains να πάει στην ΕΕΤΤ ως μη αποδεκτών για άλλη χρήση (ας πούμε black list), ώστε να μη μπορεί να γίνει η εκ νέου καταχώρηση από κάποιον τρίτο μη κυβερνητικό φορέα.

Το μόνο που θα χρειαζόταν είναι μερικοί καλοί name servers (!) και ένα καλό datacenter. Οκ, είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ήδη κάτι τέτοιο, κι αν όχι, γιατί όχι; :-)

Κώστας


απαντήσεις

αναφορές

πλοήγηση μηνυμάτων