ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Πρόταση για *Σωστή* χρήση Hardware στο Δημόσιο (Was Re: ΜΑΤΖΕΝΤΑ - Διαγωνισμός ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ)

  • Subject: Re: Πρόταση για *Σωστή* χρήση Hardware στο Δημόσιο (Was Re: ΜΑΤΖΕΝΤΑ - Διαγωνισμός ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ)
  • From: Apollon Koutlidis <apollon [ at ] planewalk [ dot ] net>
  • Date: Wed, 23 Dec 2009 00:18:49 +0000
Konstantinos Margaritis wrote:
Αυτό το σχόλιο με οδήγησε στην παρακάτω πρόταση:

On Dec 22, 2009, at 10:53 PM, Thanasis wrote:
Ποιόν πας να δικαιολογήσεις ρε φίλε; Αυτόν που ζητάει PCs των 1000 ευρώ
ανά τεμάχιο για το δημόσιο;
Με τετραπήρυνη cpu και 4gb μνήμης; Μήπως θα τρέχουν oracle server το
καθένα τους  για να κάνουν ένα cluster από 35 Servers;

Posted και στη σελίδα:

http://labs.opengov.gr/2009/12/23/476

Για όσους δε με ξέρουν, να πω απλά ότι είμαι efficiency και optimization freak. Όταν βλέπω τέτοια κραυγαλέα πράγματα στο δημόσιο - αλλά όχι μόνο- τρελαίνομαι. Πιστεύω ότι πραγματικά κάτι τέτοιο που θα *επιβαλλόταν* στους φορείς θα σημαίνε *τρομακτική* εξοικονόμηση χρημάτων και άμεσα -λόγω μείωσης κόστους αγοράς του hardware αλλά και έμμεσα -λόγω των μειωμένων λογαριασμών της ΔΕΗ. Θα πρότεινα και ARM- based clients αλλά they're not there yet. Μιλάμε για διαφορές τρομακτικές τη στιγμή που ένα Atom-based PC μπορεί να καταναλώνει μέγιστο τα 40Wt (τα πρώτης γενιάς, τα καινούρια είναι πολύ καλύτερα σε αυτή την περίπτωση, κάτω από 20Wt) ενώ ένα τυπικό PC ΞΕΚΙΝΑΕΙ από 100Wt -δε συζητάμε για τα τετραπύρηνα που αναφέρονται εδώ.

Πιστεύω ότι πραγματικά πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή αντιμετώπιση πάνω σε αυτό το θέμα. Ειδικά με τη συμβολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει πρωτοπορία για τη χώρα λύνοντας ταυτόχρονα ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Μπορεί να ξεκινήσει ένα πολύ καλό use case ξεκινώντας από ένα μικρό φορέα και επεκτεινόμενο σταδιακά σε περισσότερους φορείς.

My 2c.

Κώστας
Το ζήτημα του κόστους αγοράς του hardware είναι υπό συζήτηση - στην πράξη και όταν πρόκειται για σχεικά μεγάλες αγορές, οι οικονομίες που παράγονται με την αγορά χαμηλότερου κόστους υλικού συχνά εξανεμίζονται λόγω της ταχύτερης - για πολλούς λόγους που μπορούμε να συζητήσουμε χωριστά - απαξίωσής του.

Αντιθέτως, χαμηλότερη κατανάλωση σημαίνει μείωση των λειτουργικών δαπανών - και εκεί οι οικονομίες μπορεί να είναι αξιολογότατες, τόσο για τους servers όσο και για τους σταθμούς εργασίας.

+1 λοιπόν από εμένα για low power rating υπολογιστές. Μπορεί άραγε αυτό να προωθηθεί ως σύσταση για νέους διαγωνισμούς προμήθειας;

Απόλλων