ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Πρόταση για *Σωστή* χρήση Hardware στο Δημόσιο (Was Re: ΜΑΤ =?ISO-8859-7?Q?=C6=C5=CD=D4=C1_-_=C4

  • Subject: Re: Πρόταση για *Σωστή* χρήση Hardware στο Δημόσιο (Was Re: ΜΑΤ =?ISO-8859-7?Q?=C6=C5=CD=D4=C1_-_=C4
  • From: Konstantinos Margaritis <markos [ at ] codex [ dot ] gr>
  • Date: Wed, 23 Dec 2009 11:53:33 +0200

On Dec 23, 2009, at 11:32 AM, Christos Ricudis wrote:
Δεν γνωριζω τι συμβαινει αλλου, αλλα θελω παρα πολυ να ερθει καποιος εδω περα και να μας μιλησει για την τρομερη μειωση των λειτουργικων δαπανων που θα επιφερει η αλλαγη σε χαμηλης καταναλωσης των desktop μας, που βρισκονται σε ενα κτιριο με ενα κλιματιστικο σε καθε γραφειο, χωρις στεγανωσεις στα κουφωματα των (μονων) παραθυρων.

Αυτό είναι πρόσκληση δηλαδή; :-P

Το ότι οι δαπάνες από κλιματιστικά είναι στα ύψη και δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός (και) σε αυτόν τον τομέα δεν είναι λόγος ώστε ο καθένας να έχει στο γραφείο του ένα κτήνος PC, μόνο για Word/Excel και την περιστασιακή πασιέντζα. Και 20% μείωση να έχει στο συνολικό λογαριασμό της ΔΕΗ, κέρδος είναι. Παίζω όλη μέρα με embedded και έχω στα χέρια μου 2 ARM Cortex A8 boards που έχουν λίγο μικρότερη ισχύ από τον Atom και καταναλώνουν < 5 Wts. Το επόμενο βήμα θα ήταν να προτείνω κάτι αντίστοιχο, αλλά για το δημόσιο αυτά είναι (ακόμη) επιστημονική φαντασία, δηλαδή ultra-low power thin (αλλά powerful) clients και beefy servers σε κάθε γραφείο. Εκεί να δεις διαφορά στα λειτουργικά κόστη.

Εναλλακτικα, μπορει να παει και στο διπλανο, που ειναι σχεδον καινουριο (~10 ετων). Κατασκευασμενο απο γυαλι και μεταλλο.


Αν είναι καινούριο, μάλλον θα έχει κεντρική μονάδα κλιματισμού και (πιθανόν) να κοστίζει πολύ λιγότερο από το δικό σας που έχει ένα κλιματιστικό σε κάθε γραφείο.

Αλλά αυτή η συζήτηση είναι Off topic τελείως. Αυτό που έκανα είναι μια πρόταση μόνο για τα PC για συγκεκριμένα Use cases (σίγουρα, υπάρχουν περισσότερα των 3-4 που ανέφερα, και γι' αυτό χρειάζεται μια σοβαρή μελέτη όχι ένα mail που έγραψα στις 2 το βράδυ). Το επιχείρημά σου είναι εντελώς προσωποποιημένο, με βάση το κτήριο στο οποίο εργάζεσαι εσύ, αγνοώντας άλλα τόσα δημόσια κτήρια και οργανισμούς που *ίσως* να έχουν λίγο καλύτερη διαρύθμιση από το δικό σας και που θα δεχόταν μια επιπλέον μείωση του λειτουργικού κόστους.

Κώστας