ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Ανοιχτο λογισμικο: Να ξεκινησουμε απο το λογισμικο;]

  • Subject: Re: Ανοιχτο λογισμικο: Να ξεκινησουμε απο το λογισμικο;]
  • From: Panagiotis Stathopoulos <pstath [ at ] ekt [ dot ] gr>
  • Date: Thu, 26 Nov 2009 12:29:24 +0200
Καλημέρα,
Κάποιες πολύ σύντομες απόψεις, ιδιαιτερα όσο αφορά το ζήτημα του επιμελητηρίου και σε σχέση με το ΕΛ/ΛΑΚ.

Το επιμελητήριο μπορεί να μην είναι πανάκεια, η για το IT καν η ενδεδειγμένη λύση αλλά στον ελληνικό χώρο λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατούσε τις προηγούμενες δεκαετιες πολλά έργα υλοποιούνται χωρις καμία ουσιαστικό τεχνικό σχεδιασμό ή επίβλεψη. Υπο αυτή την έννοια και με βάση το υπάρχων οργανωτικό σχήμα του Ελληνικού κράτους κάποιο επιμελητήριο πληροφορικής θα είναι χρήσιμο, στο οποίο έχουν χώρο άνθρωποι και με ακαδημαικές γνώσεις και με αποδεδειγμένη εμπειρία.

Το πρόβλημα θα έλεγα είναι πολύ λιγότερο στα πολυ μεγάλα έργα ή τους πολύ μεγάλους οργανισμούς αλλά περισσότερο σε μικρής και μεσαίας κλίμακας έργα που πολλές φορές (ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια) τα έργα πληροφορικής ταυτίζονταν με προμήθειες εξοπλισμού και λογισμικού και από εκεί και πέρα στον αυτόματο.

Ιδιαίτερα από την δική μου πλευρά (που έχει περισσότερο σχέση με IT Operations και όχι με development) είναι φανερό ότι λείπει πολλές φορές μια ολιστική προσέγγιση σε ένα έργο, και από πολλές από τις εταιρίες πληροφορικής. Π.χ. προμηθευτήκαμε ένα λογισμικό (ΕΛ/ΛΑΚ ή όχι) απο εκεί και πέρα:

- υπάρχει monitoring για τις υπηρεσίες ή επαφιόμαστε σε τηλεφώνημα από οποιους χρήστες για να μην έχουμε downtime;
- είναι διαστασιολογημένοι σωστά τα διάφορα resources;
- υπάρχουν εργαλεία monitoring ώστε να υπάρξει επαναδιαστασιολόγηση αν απαιτηθεί;
- υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά;
- υπάρχει contingency planning ή δοκιμάζουμε restart στην τύχη αν κάτι παει στραβά; - ασφάλεια; εξασφαλίζεται από κάπου η έχουμε τα πάντα στο default password (για να αναφέρω το πιο κοινό); και πολλά άλλα τα οποία θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί για έργα και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα το ΕΛ/ΛΑΚ έχει δώσει αποφασιστικές λύσεις και με ελάχιστο κόστος, αυξάνοντας την τοπική τεχνογνωσία. Πολιτικές για την ενεργότερη επιβολή τους (και μέσω ενός επιμελητηρίου π.χ.) πιστεύω θα είχαν τελικά θετική επίδραση για την χρήση ΕΛ/ΛΑΚ. Δεν γνωρίζω για τον ευρύτερο δημόσιο, αλλά σίγουρα στον ακαδημαικό και ερευνητικό χώρο το open source εφαρμόζεται με αυτό τον τρόπο σε μεγάλη κλίμακα και με σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να αναφερθούν και με πιο μεγάλη λεπτομέρεια.

Τα παραπάνω σε ένα διεθνές enterprise περιβάλλον μπορούν να θεωρηθούν αυτονόητα αλλά στο Ελληνικό περιβάλλον δεν είναι, ένα επιμελητήριο θα είχε μια δυνατότητα επιβολής τους ανάμεσα στα άλλα για πολλά έργα. Αυτό που θέλω να πω ότι τα πληροφοριακά συστήματα ως σύνολο (ιδίως όταν κοιτάς από την άποψη της λειτουργίας τους) είναι πλέον ένα έργο engineering (με την ευρεία έννοια) και πρέπει και στο Ελληνικό περιβάλλον να αντιμετωπίζονται έτσι.

Το ΙΤ στο τοπικό περιβάλλον, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ όταν αναφερόμαστε με κλειστό λογισμικό και εύκολες λύσεις που δεν ευνοούν την ανάπτυξη τοπικής τεχνογνωσίας, αντιμετωπίζεται ως αγορά σίδερου και αδειών χρήσης και όχι ως ανάπτυξη συστημάτων. Αγοράστε το καλύτερο, το γρηγορότερο το μεγαλύτερο, τωρα αν γίνεται monitored ή τι διαδικασίες έχεις για την διαχείριση του είναι κάτι το οποίο δεν απασχολεί συνήθως.

Τα παραπανω είναι προσωπικές απόψεις φυσικά και ανακλούν την εμπειρία μου κυρίως από την πλευρά των operations .

Τάκης Σταθόπουλος

Dimitris Andreadis wrote:
Η wikipedia έχει ένα καλό overview επί του θέματος:

http://en.wikipedia.org/wiki/Software_engineering

Konstantinos Margaritis wrote:
Στις Thursday 26 November 2009 01:00:21 ο/η Dimitris Andreadis έγραψε:
Ομολογώ δηλώνω άγνοια για το θέμα, όμως αναρωτιέται γιατί η ύπαρξη ενός
επιμελητηρίου διασφαλίζει την ποιότητα ενός έργου; Γνωρίζω πολλά έργα
υλοποιημένα από ανθρώπους με πτυχία που γνώρισαν παταγώδη αποτυχία. Ή να το
θέσω διαφορετικά, ποιος ξένος επιτυχημένος οργανισμός θα μπορούσε να
αποτελέσει την βάση για ένα αντίστοιχο Ελληνικό επιμελητήριο Πληροφορικής
γενικής φύσης;
Δεν θα βοηθούσε σε τίποτε το Επιμελητήριο. Απλά θα προσέθετε ένα ακόμη άχρηστο layer γραφειοκρατείας και θα ωθούσε ανθρώπους που δεν έχουν πτυχίο πληροφορικής -όπως εγώ πχ, φυσική σπούδασα- να αλλάξουν χώρα. Και αν κάποιος δεν έχει καν πτυχίο; Θα αποκλείσουμε έτσι πχ έναν ταλαντούχο προγραμματιστή απλώς επειδή δεν έχει πτυχίο; Μπορεί να θεωρείται επιστήμη, αλλά εγώ το θεωρώ πιο κοντά σε τέχνη. Δε μπορεί κανείς να μου απαγορέψει να ζωγραφίζω ή να γράφω βιβλία και να πουλάω τα έργα μου, με τον ίδιο τρόπο δε μπορεί να μου απαγορέψει να γράφω κώδικα και να πουλάω τις υπηρεσίες μου. Δεν είναι ούτε ιατρική ούτε κατασκευή κτιρίων. Η άποψη του πτυχίου συνδεδεμένου με εργασία είναι εντελώς παρωχημένη. Άλλο η ακαδημαϊκή καριέρα. FWIW, ακόμη και παλιότερα σε job interview δε μου ζήτησαν ποτέ τον τίτλο του πτυχίου μου, παρά μόνο αν ξέρω τις τεχνολογίες που χρειάζονται.

Στην Πληροφορική, καλώς ή κακώς, ένα πτυχίο δηλώνει ένα επιθυμητό μινιμουμ
γνώσεων, δεν εγγυάται αποτελέσματα και με τον ρυθμό που εξελίσεται η
τεχνολογία, βγαίνοντας από μία σχολή γνωρίζεις πολύ λίγα από αυτά που
ζητάει η αγορά. Η καλύτερη εγγύηση για να πάει καλά ένα έργο είναι
μακρόχρονια αποδεδειγμένη εμπειρία σε αντίστοιχου είδους και δυσκολίας έργα
και τεχνολογίες.
Συμφωνώ απόλυτα.

Την περασμένη βδομάδα μάλιστα έτυχε να ακούσω τον Ivar Jacobson, από τα
ιερά τέρατα του Software Engineering να διερωτάται γιατί οι Ινδοί που έχουν
φτάσει σε CMM level 5 (Capability Maturity Model) εξακολουθούν να γράφουν
(με δικά του λόγια) crap software...
Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο πάνω σε ένα παρόμοιο θέμα -αν και ήταν για τους κινέζους και την ποιότητα του software τους, οι Ινδοί φαντάζομαι είναι κάπως καλύτερα. Η κουλτούρα τους είναι γύρω από την φτηνή αντιγραφή και με το μικρότερο κόστος και δεν είναι επικεντρωμένη στο innovation. Σίγουρα θα βρεις εξαιρέσεις, αλλά λίγες. Είναι τελείως διαφορετικό να παίρνεις certifications με προδιαγεγραμμένες ερωτήσεις καθώς δεν απαιτεί δημιουργική σκέψη, και να αναπτύσεις ένα έργο χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα design patterns και γράφοντας efficient κώδικα. _______________________________________________
Open-source mailing list
Open-source [ at ] ellak [ dot ] gr
_______________________________________________
Open-source mailing list
Open-source [ at ] ellak [ dot ] gr