ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Open source sto dhmosio

On Nov 17, 2009, at 1:43 AM, Apollon Koutlidis wrote:
Γιατί είσαι τόσο βέβαιος; Εγώ από την άλλη δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι μπορώ εγώ, ο Χρήστος - ή οποιοσδήποτε άλλος μόνος του - να υλοποιήσει π.χ. μια μεγάλης κλίμακας, εύκολη και ασφαλή στη συντήρηση, επεκτάσιμη και βιώσιμη λύση configuration management. Για να μη μιλήσω για υποστήριξη...

Πότε είπα ότι είναι εύκολο; ή ότι κάποιος πρέπει να το κάνει "μόνος του"; Αυτό που είπα και συνεχίζω να λέω είναι ότι δεν είναι και ΤΟΣΟ δύσκολο όσο το παρουσιάζεται, υπάρχουν απείρως πιο δύσκολα προβλήματα από το να στήσεις ένα δίκτυο ή ένα large scale email service.

Και πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί είσαι τόσο σίγουρος. Η κλίμακα κάποιων από τις εφαρμογές που συζητιούνται είναι πολλές βαθμίδες πέρα από ότι έχουν υλοποιήσει οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη λίστα - και αυτό το λέω γνωρίζοντας ότι κάποιοι εργάζονται σε πολύ μεγάλους οργανισμούς.

Ωραία. Όχι όλοι. μερικοί. Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι "μερικοί" από εδώ μπορούν να το κάνουν.

Ο ενθουσιασμός που παρατήρησα το Σαββατοκύριακο είναι πολύ θετικός, αλλά μόνον αν κρατήσει (και μου φαίνεται πως ήδη καταλάγιασε) και δρομολογηθεί σε λογικές, οργανωμένες κατευθύνσεις με ξεκάθαρους στόχους και οράματα. Και από τα τελευταία είναι που νομίζω ότι υπάρχει έλλειψη, καθώς από τεχνική κατάρτιση είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει υπερ-αρκετή.

Ίσως γιατί ξεφύγαμε και συζητάμε άσχετα θέματα που απέχουν από αυτό που αρχικά ρώτησε ο Νίκος.


Ναι, υποθέτοντας ότι έχεις απεριόριστο χρόνο και πόρους. Η οικονομική και πολιτική πραγματικότητα είναι διαφορετική: αν δεν το κάνεις σωστά, την πρώτη φορά, το παιχνίδι χάθηκε.

100% σύμφωνος.

Προσωπικά ήμουν μάρτυρας ή συμμέτοχος σε 4 απόπειρες αντικατάστασης του Exchange / Outlook ως groupware platform. Όλες τους, καθώς και όσες άλλες έχω ακούσει (με εξαίρεση έναν φιλανθρωπικό οργανισμό 15 ατόμων) απέτυχαν. Και δεν ήταν λόγω έλλειψης καλής θέλησης ή τεχνογνωσίας. Δε λέω να μη δοκιμαστεί - μήπως όμως να βάζουμε λίγο νερό στο κρασί μας και να εστιαζόμαστε πρώτα στα πιο "σίγουρα"; για παράδειγμα δεν πιστεύω ότι υπάρχει λόγος να υλοποιούνται έργα με IIS και SharePoint - τόσο επειδή είναι τεχνολογικά υποδεέστερα όσο και επειδή χρησιμοποιούν κλειστά και ιδιωτικά formats.

Ίσως γιατί δεν έγιναν με σωστό σχεδιασμό ή ίσως να παίζαν άλλοι παράγοντες, δε σημαίνει ότι έφταιγε το ότι το Exchange είναι αναντικατάστατο -δεν είναι, ας μην το συζητήσουμε αυτό, δεν είναι το θέμα της συζήτησης.

αναφορές

πλοήγηση μηνυμάτων