ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Open source sto dhmosio

Πριν ξεκινήσω να αναφέρω τις απόψεις μου να σημειώσω οτι έχω δουλέψει και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα σε ρόλο administrator.

Πιστεύω οτι πρίν κάν ξεκινήσει μία απόπειρα εισόδου open source πρέπει να τεθούν τα κριτήρια. Π.χ θα είναι κρισιμό το "καλώδιο" οπότε η σχεδίαση θα γίνει για να δουλεύει μόνο online ή θα είναι κρίσιμος ο άνθρωπος οπότε η σχεδίαση θα βασίζεται στους κατα τόπους administrators και αν κοπεί το καλώδιο θα συνεχίσει να δουλεύει?

Οτιδήποτε αποφασιστεί θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το μικρό χωρίο/δήμο στο βουνό που μπορεί να μην έχει ούτε σταθερή δικτύωση ούτε τοπικούς administrators.

Απο που θα ξεκινούσα:

Καταλαβαίνω οτι οι ποιό πολλοί θα ξεκινούσανε από τομείς στους οποίους έχουν εμπειρία και ξέρουν πως θα υλοποιούσαν κάτι καλύτερα και φθηνότερα με open source λύσεις.

Άποψη μου σε αυτά είναι να ξεκινήσει κανείς από κάτι απλό, το οποίο όμως θα ωφελεί πολύ την κατάσταση στο εν λόγω δημόσιο οργανισμό. Προσπαθώντας να το προωθήσει θα δεί και όλα τα προβλήματα, όπως είναι το deployment, η δημιουργία δικτύου μικρών/μεγάλων open source εταιριών που θα το υποστηρίζουν κτλ κτλ.

Επίσης θα ξεκινούσα από δυο πλευρές. Από την πλευρά του χρήστη, και από την πλευρά του infrastructure.

Από την πλευρά του χρήστη είναι το ποιό δύσκολο. Π.χ το να αλλάξουν σε OpenOffice κάποια γραφεία δεν είναι απλό. Τα φίλτρα του OpenOffice για MS Office formats είναι πολύ καλά, άλλα σε κάποιους τομείς υστερούν ακόμα (PowerPoint). Επίσης τα νέα φίλτρα του MS Office 2007 για Open Document formats είναι προβληματικά.

Από την πλευρά του infrastructure, θα άφηνα τους mail servers κατά μέρους (ναι ο Exchange είναι μπελαλίδικος αλλά δουλεύει) και θα προσανατολιζόμουν προς κάτι απλό.

Π.χ η καρδιά ενός δημόσιου οργανισμού είναι το πρωτόκολο. Οι λύσεις για ηλεκτρονικό πρωτόκολο από διάφορες ιδιωτικές εταιρίες, κοστίζουν στα δεκάδες χιλιάδες ευρώ και είναι χάλια.

Το να γίνει ένα σωστό ηλεκτρονικό πρωτόκολο πραγματικά είναι κάτι σχετικά απλό. Πραγματικά πίστευα οτι εάν κάποιος δημιουργήσει την απλή αυτήν (web) εφαρμογή και την πακετάρει σε ένα μικρό απλό μηχανάκι (χωρίς κινούμενα μέρη) θα είχε επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα στο δημόσιο.

Το δημόσιο θα μπορούσε λοιπόν να φτιάξει και να δίνει την εφαρμογή αυτήν ως open source, να έχει προτεινούμενο hardware, και να αφήνει τις εν τόπου εταιρίες να την πακετάρουν και να την πουλάνε σε δήμους ως πακέτο (με υποστήριξη στο hardware). Επίσης θα μπορούσε στο ξεκίνημα να προσφέρει το ίδιο το hardware για να κάνει κάπως bootstrap την όλη διαδικασία.

Ένα site με source και Virtual Machines το οποίο θα συλλέγει τις διάφορες εφαρμογές και θα τις προωθεί μου φαίνεται ένα καλό βήμα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να (χρυσο)-πληρώνονται οι ίδιες απλές εφαρμογές εκάτο φορές όταν θα μπορούσαν να φτιάχνονται μία και να πληρώνεται μόνο το hardware.

Ιδέες για services σαν αυτό που περιγράφεται παραπάνω υπάρχουν εκατοντάδες... Δεν χρειάζεται να ξηλωθούν ακόμα οι Exchange servers...

Επίσης το να έχεις κοινές υπηρεσίες, σου επιτρέπει να έχεις και διαδικασίες συλλογής των δεδομένων (π.χ του πρωτόκολλου), για σκοπούς ανάλυσης. Αυτό επιτρέπει στο κράτος να καταλάβει τον εαυτό του, και το τι συμβαίνει εσωτερικά.

λ.

Και κάτι ακόμα: Πραγματικά ξηλώστε αυτό το άθλιο HTA φορματ...


απαντήσεις

αναφορές

πλοήγηση μηνυμάτων