ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

[ΟΤ] Re: Ανοιχτο λογισμικο: Να ξεκινησουμε απο το λογισμικο;]

 • Subject: [ΟΤ] Re: Ανοιχτο λογισμικο: Να ξεκινησουμε απο το λογισμικο;]
 • From: "Emmanouil Batsis (Manos)" <manos [ at ] abiss [ dot ] gr>
 • Date: Thu, 26 Nov 2009 16:08:46 +0200

Dimitris Tsigos wrote:
Πρέπει όμως να καταλάβεις πως στον 21ο αιώνα και έχοντας καμιά 30ρια Τμήματα Πληροφορικής, δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στους αυτοδίδακτους. Για να είναι πραγματικά ανοιχτή και δίκαιη η αγορά, για να μην είναι ζούγκλα, πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Χρειάζεται ένας ανοιχτός, έγκυρος φορέας που θεσπίζει τους κανόνες αυτούς. Φορέας τέτοιος δεν μπορεί να είναι άλλος παρά το επιμελητήριο.

Πάντα έβλεπα θετικά την δημιουργία επιμελητηρίου πληροφορικής που όμως απλά το αφορούν τα αντίστοιχα ΚΑΔ. Βλέπω την χρησιμότητα ενός επιμελητηρίου με σύγχρονες αντιλήψεις και στόχους όπως η ανάπτυξη της εξωστρέφειας που μας λείπει.

ΙΜΟ δεν υπάρχει χρησιμότητα (για εμένα προσωπικά ή την κοινωνία γενικότερα) να θεσπίζει κανόνες κάποιος εκτός από την ίδια την αγορά. Το κλείσιμο των επαγγελμάτων πληροφορικής απλά θα μειώσει τον ανταγωνισμό και θα ευνοήσει τους μέτριους.

Όσο για την έννοια του αυτοδίδακτου, έχει αλλάξει. Η γνώση σήμερα είναι ποιο ελεύθερη και τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι απλά άλλο ένα σύστημα που δεν κάνει την δουλειά που λέει ότι κάνει (από πολλές απόψεις). Υπάρχει πολύς κόσμος που αποφάσισε ότι δεν έχει ανάγκη την σφραγίδα τους, ή ότι δεν αξίζει η διαδικασία να την αποκτήσει.

Δεν θέλω να σκέφτομαι ένα κλάδο στον οποίο είναι απαραίτητο να σπαταλούν οι νέοι τα χρόνια τους στα σημερινά πανεπιστήμια μετριότητας και εμπορικοποίησης της γνώσης, παίζοντας το ρόλο εργατών στα FP7 χωρίς να κερδίζουν καν αντίληψη τεχνολογικής στάθμισης από την εκπαίδευση τους.


--
Manos Batsis, Chief Technologist
     __  _
 ____ _/ /_ (_)_________ ____ ______
 / __ `/ __ \/ / ___/ ___// __ `/ ___/
/ /_/ / /_/ / (__ |__ )/ /_/ / /
\__,_/_.___/_/____/____(_)__, /_/
            /____/
http://www.Abiss.gr
19, Kalvou Street,
14231, Nea Ionia,
Athens, Greece

Tel: +30 211-1027-900
Fax: +30 211-1027-999