ΕΕΛ/ΛΑΚ - Λίστες Ταχυδρομείου

Re: Ανοιχτο λογισμικο: Να ξεκινησουμε απο το λογισμικο;]

  • Subject: Re: Ανοιχτο λογισμικο: Να ξεκινησουμε απο το λογισμικο;]
  • From: Yannis Tsop <ogiannhs [ at ] gmail [ dot ] com>
  • Date: Fri, 27 Nov 2009 10:20:16 +0200
Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

- Υπάρχει στην Ελλάδα κάποιος περιορισμός για το ποιος μπορεί να θεωρείται Πληροφορικός; - Μπορεί κάποιος κυριούλης να λέει ότι είναι υπερεπιστήμονας της πληροφορικής και να παίρνει θέσεις και έργα στο δημόσιο χωρίς να έχει καμμία γνώση επί του θέματος;
- Πρέπει να αλλάξει αυτό;
- Πόσα έργα πληροφορικής έχουν ναυαγήσει στην Ελλάδα (με προϋπολογισμούς εκατομμυρίων ευρώ); - Φταίει το γεγονός ότι οποιοσδήποτε κατέβαζε μια πρόταση χωρίς να έχει επαφή με το θέμα; - Φταίει το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ουσιαστικές προδιαγραφές στα έργα; (ως γνωστόν στην Ελλάδα το λογισμικό αγοράζεται όπως το χαρτί εκτύπωσης, ως αναλώσιμο) - Φταίει ότι δεν υπήρχε κανείς που να μπορεί να κρίνει την ποιότητα της προτεινόμενης λύσης και της υλοποίησης; - Δεν θα έπρεπε ως χώρα να έχουμε μια πρόταση, από ειδικούς, για τις υλοποιήσεις έργων πληροφορικής στο Δημόσιο;

Για αυτούς τους λόγους συμφωνώ με την πρόταση της ΕΠΕ για επιμελητήριο πληροφορικής. Στο κάτω-κάτω για να κάνεις έναρξη πρέπει να γραφτείς σε ένα επιμελητήριο, τι έχει να μου προσφέρει το ΕΒΕΑ (εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο) στο οποίο πρέπει να πληρώνω 50ε το χρόνο;

Το επιμελητήριο δεν έχει ως στόχο να περιχαρακώσει την πληροφορική, όποιος θέλει να γράφει κώδικα, μπορεί να το κάνει, όποιος θέλει να κάνει μεταφράσεις κλπ μπορεί να το κάνει, θα πρέπει όμως όταν υπάρχει μια πρόταση για έργο πληροφορικής, να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται. Δε μπορεί ένα site σε joomla να κοστίζει 1.000.000 ευρώ (Δήμος Αθηναίων).

Το ποιος θα έχει δικαίωμα εγγραφής στο επιμελητήριο είναι ένα δύσκολο θέμα. Σαφώς δεν μπορούν να έχουν δικαίωμα εγγραφής μόνο όσοι έχουν πτυχίο πληροφορικής καθώς αντίστοιχα τμήματα ξεκίνησαν να υπάρχουν πριν από 20 χρόνια. Ενδεικτικά όλοι οι καθηγητές μας στο Πανεπιστήμιο δεν είχαν πτυχίο Πληροφορικής, αλλά οι περισσότεροι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο επιμελητήριο. Βέβαια για ένα παιδί που παίρνει σήμερα το πτυχίο του δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μπορεί να θεωρηθεί ως πληροφορικός από τη στιγμή που δεν επέλεξε αυτόν τον κλάδο.


ΥΓ: Εγώ ως πτυχιούχος τμήματος Πληροφορικής από σχολή θετικών επιστημών (ΕΚΠΑ) γιατί δε μπορώ να διδάξω μαθηματικά στο γυμνάσιο και το λύκειο ενώ ο μαθηματικός μπορεί να διδάξει πληροφορική.

ΥΓ2: Συμφωνούμε όλοι ότι στο σχολείο δεν διδάσκονται πληροφορική τα παιδιά; Γιατί το Word και το Excel δεν είναι πληροφορική, άρα πρέπει να ορίσουμε την έννοια της πληροφορικής και να επαναπροσδιορίσουμε το τι πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά στο δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο.

ΥΓ3: Η ΕΠΕ συμμετέχει στην ΕΛΛΑΚ, γιατί πιστεύει στο ΕΛΛΑΚ, και οι προτάσεις που έχει κάνει είναι παλιές και όχι σημερινές.

Γιάννης Τσοπόκης

Τσοπόκης Γιάννης